Fotografiranje

Bankomat atrakcija na 4693 metra nadmorske visine

Konstruirala ga je Nacionalna banka Pakistana (NBP) 2016. godine te služi malom broju stanovnika i zaposlenika na graničnom prijelazu.
Lifestyle / Flash | 15. 10. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karakorum, planinski lanac u Aziji, proteže su unutar granica Pakistana, Kine i Indije. Jedan je od najviših lanaca na svijetu, a najpoznatiji vrh je K2 (8611 m), drugi najviši vrh svijeta. No to nije kraj zanimljivostima u tom dijelu zemaljske kugle. Krenete li prema najvišem asfaltiranom graničnom prijelazu, Khunjerab Passu, između Pakistana i Kine koji se nalazi na 4693 metra naći ćete i najviši bankomat na svijetu.

Oni koji su se provozali do bankomata na graničnom prijelazu kažu da je vožnja itekako dramatična. Pogled na vrhove Karakorama prekrivene snijegom i nacionalni park Khunjerab, dom snježnih leoparda i markhora (koza uvijenih rogova, pakistanska nacionalna životinja) prostire se dokle god seže pogled.

Granični prijelaz koji se smjestio u vjetrovitoj dolini mještani opisuju kao mjesto u sendviču između neba i oblaka, a ondje je i bankomat koji se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Radi na sunce i vjetar te može sve što i ostali bankomati, a ono što je najzanimljivije je ugođaj koji oko njega vlada. Ljude koji poziraju, kruže oko uređaja i snimaju ga teško ćete vidjeti kraj bilo kojeg drugog bankomata na svijetu.

Bankomat atrakcija na 4693 metra nadmorske visine

Konstruirala ga je Nacionalna banka Pakistana (NBP) 2016. godine te služi malom broju stanovnika i zaposlenika na graničnom prijelazu, kao i avanturistima koji mu hrle radi fotografija, piše punkufer.hr.

Konstruiranje, postavljanje, kao ni održavanje pakistanske „znamenitosti“ nije bila mala stvar. Projekt je trajao oko četiri mjeseca, a najbliža lokacija NBP banke udaljena je 87 km. Voditelj podružnice redovito putuje amo-tamo, suočavajući se s ekstremnim vremenskim uvjetima, opasnim planinskim prijevojima i čestim odronima kako bi napunio uređaj. U prosjeku se u roku od 15 dana povuče oko 4 do 5 milijuna rupija (oko 170 tisuća kuna).

Odlučite li krenuti prema najpoznatijem bankomatu na svijetu ponesite i rezervnu karticu jer ako je uređaj proguta potrebno je čekati najmanje dva sata u ekstremnim vremenskim uvjetima – ili se ponovno vratiti sljedeći dan

Kopirati
Drag cursor here to close