Higijenski proizvodi

Australija: Potpisuje se peticija za ukidanje poreza na tampone

Lifestyle / Flash | 26. 05. 2015. u 17:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internetska peticija kojom se traži prestanak oporezivanja ženskih higijenskih proizvoda u Australiji prikupila je gotovo sto tisuća potpisa i tako privukla pozornost premijera i ministra financija, prenose mediji.

Aktivistice traže da se ženski higijenski proizvodi izuzmu iz 10-postotnog poreza na dodanu vrijednost u predstojećoj reviziji australskog poreznog sustava.

"Kondomi, lubrikanti, kreme za sunčanje i nikotinski flasteri ne oporezuju se jer su klasicificirani kao važni zdravstveni proizvodi. Nije li reproduktivno zdravlje i higijena 10 milijuna Australki također važno", upitala je studentica Subeta Vimalarajah koja je pokrenula peticiju zbog nameta koji u Australiji zovu "porezom na tampone".

Peticiju je u kratkom roku potpisalo 95 tisuća ljudi.

Vlada je izgleda podlegla pritisku jer je ministar financija Joe Hockey u kratkoj izjavi medijima najavio da će ministarstvo izračunati koliko bi proračun izgubio prestankom oporezivanja higijenskih proizvoda.

Nije to prvi put da je porez na higijenske potrepštine izazvao raspravu u Australiji. Prije dvije godine aktivisti nisu uspjeli izmijeniti zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close