Vraćanje imovine

Amerika istražuje: Prljavi malezijski novac za DiCaprijev film

Lifestyle / Flash | 16. 06. 2017. u 10:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je veliki pravni proces za vraćanje imovine vrijedne oko 540 milijuna dolara, koja su, kako tvrde vlasti, ukrali financijeri povezani sa malezijskim investicijskim fondom, prenosi Reuters.

Među imovinom koja je nezakonito stečena kroz fond koji je uspostavio 2009. godine malezijski premijer Najib Razak, nalazi se i slika slavnog Pabla Piccassa koja je poklonjena glumcu Leonardu DiCapriju te prava na dva holivudska filmska hita.

Već duže vrijeme američko pravosuđe istražuje navodno pranje novca kroz fond ''1Malaysia Development Berhad'' koji je osnovan sa namjerom promoviranja ekonomskog razvoja. Prema optužbama, visoki dužnosnici i njihovi suradnici iz fonda izvukli čak 4,5 milijardi dolara.

''Nećemo dozvoliti da SAD budu mjesto gdje korumpirani pojedinci mogu sakriti imovinu i besramno trošiti novac koji bi trebao biti iskorišten za dobrobit građana druge zemlje'', rekao je Kenneth Blanco, vršilac dužnosti pomoćnika državnog tužitelja.

Malezijski fond odbacuje optužbe, a malezijsko pravosuđe koje tvrdi da nije bilo nikakvog krivičnog djela. Slično kaže i malezijski premijer nakon što je u slučaju navedeno da su istražitelji pronašli trag više od 700 milijuna dolara koje su se slile na bankovne račune na njegovo ime.

Američke vlasti optužuju i malezijskog financijera Jho Lowa za pranje više od 400 milijuna dolara koje je uzeo iz fonda ''1MDB'' i potrošio sa svojim suradnicima i prijateljima među kojima je i DiCaprio, nemilice trošeći novac na kockanje i luksuz.

Low je od tog novca za 3,2 milijuna dolara kupio Piccasovu sliku i poklonio je DiCapriju za rođendan. Glasnogovornik glumca je poručio da je već donesena odluka da američkoj vladi vrati sliku, uz objašnjenje da je poklone DiCaprio primao samo kao doprinos njegovoj fondaciji za zaštitu okoliša. Također, istražitelji vjeruju da je od istog novca financiran i DiCaprijev film ''Vuk sa Wall Streeta'', na koji vlasti sad polažu prava.

Kopirati
Drag cursor here to close