Građani biraju

"Alpski Las Vegas" razmatra zabranu kockanja

Rad kladionica ipak bi mogao biti ponovno zabranjen ako to Lihtenštajnci odluče na referendumu 29. siječnja.
Lifestyle / Flash | 20. 01. 2023. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lihteštajn, slavan po svom alpskom krajoliku i dvorcima, poznat je i po svojim kockarnicama, no možda ne još dugo jer će stanovnici te državice na referendumu krajem mjeseca odlučivati o zabrani kockanja.

U toj državi veličine desetine Londona i sa samo 40 tisuća stanovnika posluje šest kockarnica, zbog čega ju kladioničari zovu "Las Vegasom u Alpama".

Referendum

Svih šest kasina otvoreno je od 2017. godine, poslije legalizacije kockanja. U zemlju su nahrupili kladioničari iz Njemačke, susjedne Švicarske i Austrije da okušaju sreću na automatima za kockanje i stolovima za rulet i poker, prenosi Hina. 

Rad kladionica ipak bi mogao biti ponovno zabranjen ako to Lihtenštajnci odluče na referendumu 29. siječnja. Zagovornici zabrane tvrde da industrija klađenja prijeti narušavanju reputacije zemlje koja je dugo bila na međunarodnoj crnoj listi poreznih oaza sve dok nije počela ublažavati zakone o bankarskoj tajni prije više od deset godina.

Referendum i potpise potrebne za njegovu aktivaciju pokrenula je lobistička skupina IG VolksMeinung, osnovana radi borbe protiv "poplave kasina".

"Ne želimo se uspostaviti kao središte kasina i pokera usred Europe", rekao je jedan od članova, Guido Meier, o nadolazećem glasovanju. "To stvara veliki problem s reputacijom", dodao je.

Pet godina 

Prođe li referendum, kockarnice će se morati zatvoriti u roku od pet godina. Iza nekih od njih stoje neki veliki strani operateri, uključujući austrijski Novomatic AG, čija sestrinska tvrtka Gryphon Invest AG neizravno posjeduje većinski udio u polovici kockarnica u Lihtenštajnu.

"Nadamo se da će birači poslušati savjete dviju velikih stranaka, kao i gospodarske komore i ostalih institucija i prepoznati da je dobro regulirano tržište bolje od potpune zabrane", rekao je Gryphon Reutersu u izjavi.

Lihtenštajn je kroz poreze prošle godine na kockanju zaradio 50 milijuna švicarskih franaka. "To je svakako prihod koji je također relevantan za naš proračun", rekla je potpredsjednica vlade Sabine Monauni.

Vlada je ohrabrivala stanovništvo da glasa protiv predložene zabrane, koju Monauni opisuje kao "previše radikalnu, pretjeranu" i da ne rješava problem ovisnosti o kockanju.

"Želimo nastaviti dopuštati kockanje u Lihtenštajnu i zato sada moramo pronaći ravnotežu između mjera koje smanjuju aktivnost, ali u isto vrijeme ne uništavaju tržište", rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close