Odlazak

Alpinisti odustali od uspona na Mount Everest

Lifestyle / Flash | 05. 05. 2015. u 10:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alpinisti koji su ostali u selima u blizini baze na Mount Everest počeli su pakirati svoju opremu i odlaze s planine zato što su vodiči Šerpasi odbili ponovo izgraditi pješačku stazu uništenu u lavini koju je pokrenuo nedavni razorni potres, javili su dužnosnici prenosi agencija AP.

Dužnosnik Nepalskog planinarskog odjela rekao je u utorak da su se alpinisti počeli spuštati iz oblasti u kojoj se nalazi kamp.

Nekoliko alpinista je željelo nastaviti s penjanjem, ali bez popravke puta preko ledenog vodopada Kumbu to je neizvodljivo.

Vlada još uvijek nije službeno otkazala alpinističku sezonu i dozvole za penjanje važe do kraja svibnja, ali su pripadnici naroda Šerpa rekli da neće ponovo graditi staze iz sigurnosnih razloga ali i zbog toga što smatraju da nema dovoljno vremena.

Ovo će biti druga uzastopna godina da se penjačka sezona otkazuje. Sezona je prošle godine otkazana nakon što je lavina usmrtila 16 Šerpa vodiča.

Potres koji je pogodio Nepal 25.travnja usmrtio je više od 7.500 ljudi, sravnio sa zemljom planinska sela i uništio zgrade i arheološke lokalitete u Katmanduu.

Kopirati
Drag cursor here to close