Trebinje

Aljoša Slavić najbrži plivač u hladnoj Trebišnjici povodom bogojavljenja

Lifestyle / Flash | 19. 01. 2016. u 13:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetnaestogodišnji Aljoša Slavić iz Trebinja bio je najbrži u bogojavljenskom plivanju za Časni krst u hladnoj Trebišnjici.

Za Časni krst u Trebinju danas na Bogojavljenje plivalo je tridesetak odvažnih momaka. Izuzetno niska temperatura na koju južnjaci baš i nisu navikli nije pokolebala one najhrabrije da i ove godine zaplivaju.

Pobjedniku Aljoši ove godine se posrećilo, a natjecao se, kaže, već šest puta. Danas mu je, za razliku od prethodnih godina, bilo najteže. Natjecat će se i dalje, jer, kaže, ima jaku volju i želju za njegovanjem ove tradicije.

''Mislim da je ovo najhladnija godina do sad, ali sve se ovo izdrži. Osjećaj je sjajan. Evo, ja danas nisam otišao na ispit, ali sam odlučio da ostanem i da plivam“, kaže Aljoša, koji će za svoj podvig biti nagrađen zlatnikom.

Svi plivači su se složili u jednom – ovdje je samo važno sudjelovati, piše Moja Hercegovina.

Hladnoća i savjeti da odustane od plivanja nisu imali puno utjecaja na odluku najmlađeg među hrabrim momcima, petnaestogodišnjeg Uroša Gojkovića, koji je ove godine prvi put zaplivao na Bogojavljanje. Kaže da je osjećaj izvanredan i obećava da će od sada svake godine prakticirati isto.

''Ne znam ni sam što mi je došlo da zaplivam. Zabranjivali su mi, ali ja sam čvrsto odlučio. Nisam došao posljednji, ali nisam ni došao ovdje da pobjedim. Bilo je malo hladno, ali dobro, to se brzo zaboravi“, kaže Uroš.

Plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je sveta liturgija, koju je u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio vladika Grigorije, a poslije toga je između dva mosta, gdje je tradicionalno i održano plivanje, obavljeno vodoosveštanje.

Nakon liturgije ulicama Trebinja, preko gradskih mostova kretala se svečana litija, kojoj se pridružio veliki broj Trebinjaca.

Kopirati
Drag cursor here to close