Istraživanje

Alarm u BiH: Svaki peti muškarac nije otac 'svog' djeteta

Lifestyle / Flash | 19. 10. 2016. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Testiranja genetskih uzoraka koja se provode u Bosni i Hercegovini trebala bi zabrinuti velik broj muškaraca u toj zemlji jer se pokazalo kako svaki peti među onima koji se takvim provjerama podvrgnu zapravo nije biološki otac djeteta kojemu je upisan kao roditelj u matičnim knjigama, prenio je Dnevni avaz.

Podaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Zavoda za sudsku medicinu u Banja Luci dokazuju kako je je razmjerno veliki broj slučajeva u kojima analiza DNK uzoraka potvrđuje sumnje muškaraca u očinstvo.

Tijekom 2016. u sarajevskom je institutu obrađeno 50 zahtjeva za DNK analizu, pri čemu je utvrđeno da svaki peti muškarac nije biološki otac djeteta, prenijela je Hina.

U banjalučkom Zavodu za sudsku medicinu statistika pokazuje da svaka treća analiza govori da osoba koja ju je zatražila zapravo nije biološki otac svog djeteta.

Nedavno je objavljeno kako u Hrvatskoj također svaki peti muškarac zapravo nije otac djetetu kojemu je službeno roditelj, a u Srbiji je to slučaj kod svakog trećeg muškarca koji se podvrgne provjerama očinstva.

Kopirati
Drag cursor here to close