Nezanemariv utjecaj

Ako hrčete noću, danju biste mogli imati neočekivanu posljedicu

Poput smanjene aktivnosti, više sjedilačkog načina života i više razine stresa
Lifestyle / Flash | 04. 02. 2024. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Ako hrčete noću, danju biste mogli imati neočekivanu posljedicu

Prema novom istraživanju, oni koji često hrču i osobe s visokim rizikom od opstruktivne apneje za vrijeme spavanja manje su aktivni.

Istraživači su ispitivali odnos između učestalosti hrkanja i minuta sjedeće aktivnosti, tijekom tri godine na temelju podataka prikupljenih iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani.

Sudionici su prijavili učestalost hrkanja i sjedećih aktivnosti, a istraživači su razvili način ocjenjivanja kako bi identificirali osobe s rizikom od apneje za vrijeme spavanja.

Nakon prilagodbe prema spolu, dobi, rasi, razini obrazovanja i bračnom statusu, osobe koje su često hrkale imale su oko 36 minuta više sjedilačkog vremena dnevno od onih koji su izjavili da nikada nisu hrkali.

Osim toga, oni koji su bili pod visokim rizikom od apneje za vrijeme spavanja imali su oko 44 minute više vremena za sjedenje dnevno.

No, ovi problemi nisu ograničeni samo na noć, jer mogu dovesti do više umora i manje energije tijekom dana, i mogu utjecati na sve, od raspoloženja preko stresa do razine aktivnosti.

To je možda razlog zašto čak i samo hrkanje može utjecati na vaše zdravlje i dobrobit.

Kopirati
Drag cursor here to close