Žrtva sam cyber nasilja

Profesorica iz Vareša progovorila o fotografijama

Naglašava da sa svojim životom i profilima na društvenim mrežama ima pravo raditi što hoće te da nikad nije osobno u javnost dala fotografiju na kojoj je gola i u razredu.
Lifestyle / Flash | 10. 04. 2019. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografija je ukradena iz privatne prepiske s mojim mužem! Nikad je nigdje nisam objavila, nego je ukradena. U posljednjih deset godina, koliko ga imam, profil na Facebooku hakiran mi je više od 50 puta. Ovim riječima počinje svoju ispovijest za Dnevni avaz Berina Fatić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u školi u Varešu.

O tome kako su njene fotografije iz spavaće sobe procurile u javnost, kaže da joj odavno zlonamjernici pokušavaju uništiti život, karijeru, brak.

"Kome sam se toliko zamjerila? Kome smetam? Ne znam kome je u cilju da mi ovo uradi, nije mi jasno zašto ovolika negativna kampanja protiv mene. I to ne traje samo ovih sedam mjeseci otkako se pojavila ta fotografija, nego posljednje tri godine. Neću uvlačiti politiku, ali otkako sam počela govoriti neke stvari javno, počela je kampanja protiv mene i mog muža", kaže Fatić, majka sedmogodišnjeg dječaka.

Naglašava da sa svojim životom i profilima na društvenim mrežama ima pravo raditi što hoće te da nikad nije osobno u javnost dala fotografiju na kojoj je gola i u razredu.

"Nastavu vodim zakopčana do grla. I svaka slika iz škole je u cilju promocije škole u kojoj radim. To što sam na ulici obučena kako sam obučena moja je stvar i moj život. Takvih fotografija ima još. Ako se pojavi još neka fotografija, potječe iz istog izvora, odnosno iz prepiske s mojim mužem", kaže profesorica Fatić.

Dodaje da je sporna fotografija kružila Viberom mjesecima, te je o tome obavijestila direktora škole, kantonalnog inspektora, policiju, FUP. Policija joj je rekla da ništa ne poduzima jer nema osnova za tužbu i da će se sve to smiriti.

Ističe da za dvadeset godina, koliko radi u školi, nikad nijedna pritužba na njen rad nije došla ni od učenika ni od njihovih roditelja. Nakon što je njena fotografija dospjela u medije, brojni roditelji i učenici javili su se da, kako kaže, organiziraju i demonstracije kako bi se zaštitio njen ugled.

"Ja sam žrtva cyber-kriminala, nema aparata da te država zaštiti. Molim vas da ovo bude kraj priče. Stvarno meni ovakav publicitet ne treba", zamolila je profesorica Fatić, koja je angažirala odvjetnika Nermina Vilu iz Sarajeva, koji će pratiti objave tekstova u medijima vezane uz ovaj slučaj.

Mirnes Hrvat, direktor Mješovite srednje škole "Nordbat - 2" u Varešu kaže da je profesorica Fatić izuzetno vrijedan i uzoran radnik i da nikada nije bilo nikakvih pritužbi na njen rad.

"Smatramo da je ona žrtva cyber nasilja. O slučaju fotografije smo upoznati od početka, to je njena privatna stvar. Nije točno da se gola slika u razredu. Njen privatni život je njena stvar, kao i profil na Facebooku", naglasio je direktor Hrvat.

Kopirati
Drag cursor here to close