Treba pedalati

Dugoočekivani Nextbike sustav bicikala stiže u Mostar?

"Ovo je jedna pozitivna i lijepa ideja, koja je prihvaćena diljem svijeta, tako da će vjerujem i Grad Mostar uskoro biti na popisu gradova koji imaju svoj sustav javnih bicikla", kazao je Božo Ćorić.
Lifestyle / Flash | 18. 04. 2018. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Gradskoj vijećnici u Mostaru u srijedu je održan sastanak između predstavnika tvrtke NextBike, Mirele Laković i Ahmeda Ćerimović i predstavnika biciklističkog kluba Mostar Ines Popovac i Toni Zorić (koji su ujedno i inicijatori ove ideje), te s druge strane predstavnika Grada Mostara.

"Ideja je svakako zanimljiva i lijepo bi bilo da i Mostar dobije svoj sustav javnih bicikla, poput Sarajeva, Banja Luke i Tuzle. Ovo je značajniji projekat koji možemo planirati tek za iduću godinu jer je proračun za 2018. godinu već usvojen, no mi smo zainteresirani i svakako ćemo ovu ideju iznijeti na našem kolegiju", izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je zbog poslovnih obaveza bio prisiljen da ranije napusti sastanak sa predstavnicima tvrtke nextbike.

"Ovo je jedna pozitivna i lijepa ideja, koja je prihvaćena diljem svijeta, tako da će vjerujem i Grad Mostar uskoro biti na popisu gradova koji imaju svoj sustav javnih bicikla. U ovom trenutku smo od predstavnika tvrtke nextbike zatražili da nam detaljnije prezentiraju projekt i samu implementaciju jednog ovog sustava, te pošalju službeno na adresu Grada, kako bismo ideju mogli prezentirati i na kraju nadamo se i usvojiti", izjavio je Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara.

Konkretno za Grad Mostar je predloženo da se instaliraju četiri stanice, na četeri ferkventne lokacije sa nekih 30 bicikla, kao prvi dio faze. Vrijednost jednog ovakvog projekta je ~ 130.000 KM, a sličan sustav imamo u Banja Luci, dok Sarajevo trenutno raspolaže sa osam stanica na različitim lokacijama i već se ukazuje potreba za dodatne četiri stanice.

"Nakon vijesti da je Banja Luka implementirala ovaj projekt, prvo što smo pomislili je zašto i Mostar ne bi dobio jedan ovakav sustav koji će biti na korist svih građanima Grada Mostara. Kontaktirali smo tvrtku nextbike koja je izrazila spremnost da dođe u Mostar i prezentira svoj sustavj javnih bicikla, a nakon toga i Grad Mostar koji je izrazio zainteresiranost za jednim ovakvim sastankom i već danas je napravljen prvi korak ka, nadamo se, realizaciji jedne pozitivne ideje", izjavio je Toni Zorić, predsjednik "BK Mostar".

Grad_Mostar_izrazio_zainteresiranost_za_sustav_javnih_bicikla

Danas je u Gradskoj vijećnici u Mostaru održan sastanak između predstavnika tvrtke NextBike, Mirela Laković i Ahmed Ćerimović i predstavnika biciklističkog kluba Mostar Ines Popovac i Toni Zorić ( koji su ujedno i inicijatori ove ideje), te s druge strane predstavnika Grada Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnika za društvene djelatnosti Božo Ćorić.

"Riječ je o sustavu koji se zasniva na ekonomski i ekološki održivom sustavu mobilnosti koji pomaže u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, pridonosi zaštiti okoliša, obogaćuje turističku ponudu, pozicionira destinaciju kao poželjnu cikloturističku destinaciju, a utječe i na produljene sezone. Danas smo imali jedan pozitivan sastanak i vjerujem da je napravljen prvi korak ka realizaciji ove ideje. Trenutno je na nama da napravimo kvalitetnu prezentaciju implementacije ovog projekta u Gradu Mostaru, što ćemo mi svakako i učiniti, te se nadamo da bi građani Mostara već iduće godine mogli da koriste NextBike, sustav javnih bicikla", izjavio je Ahmed Ćerimović.

 Podsjetimo, Nextbike je najveći sustav javnih bicikala koji je priznat diljem Europe i ima više milijuna korisnika, u Hrvatskoj je prisutan u 18 gradova, dok je u Bosni i Hercegovini implementiran tek u tri grada - Sarajevu, Tuzli i Banja Luci.

Kao jedan od temeljnih faktora ekološki i ekonomski održive mobilnosti u jugoistočnoj Europi, poslovanje nextbike sustava pruža gradovima nadopunu javnog gradskog prijevoza, bogatiju turističku ponudu, smanjenje broja automobila na cesti, rješenje gužvi i problema parkinga – a sve to uz pozitivan utjecaj na okoliš. 

Svakako, važno je istaknuti i poboljšan imidž gradova u kojima je prisutan nextbike. Bitno je napomenuti da implementaciju sustava u potpunosti snose gradovi, dok se održavanje, servis i tehnička podrška povjerava tvrtki nextbike.

Bitno je spomenuti da nextbike sustav postoji u Njemačkoj, Austriji, Latviji, Poljskoj, Švicarskoj, Turskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te mnogim drugim zemljama. Svaki registrirani nextbike korisnik može unajmiti bicikl u bilo kojoj zemlji gdje postoji ovaj sustav.

 

Objavu dijeli Sjedi & Vozi! (@nextbikebih)

Kopirati
Drag cursor here to close