Optimizam zbog novog zakona

Borovac: Iduće godine će se posvetiti pozornost žrtavama torture rata

Dodala je da je optimistična u pogledu donošenja ovog zakona o žrtvama torture u BiH, jer je po prvi put Parlamentarna skupština BiH dala nalog Vijeću ministara BiH i Ministarstvu za ljudska prava da urade ovaj zakon
Lifestyle / Flash | 29. 12. 2017. u 12:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica Semiha Borovac  / Foto: Bljesak.info

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je u novogodišnjem intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA) izjavila da će posebnu pozornost tijekom sljedeće godine posvetiti pitanjima žrtava torture iz proteklog rata.

''Jer, najmanje što možemo da učinimo za naše ljude koji su preživjeli najteže oblike ratnog zločina jeste priznavanje statusa, jednak tretman za sve žrtve torture, jednaka prava, jednak obim prava bez obzira na nacionalnu pripadnost, mjesto stradanja i bez obzira gdje sada te žrtve torture žive'', kazala je ministrica Borovac.  

Dodala je da je optimistična u pogledu donošenja ovog zakona o žrtvama torture u BiH, jer je po prvi put Parlamentarna skupština BiH dala nalog Vijeću ministara BiH i Ministarstvu za ljudska prava da urade ovaj zakon. Po njenim riječima, ovo nije prvi pokušaj da se na nivou BiH uredi ova itekako značajna oblast za žrtve torture u BiH.         

Ministrica Borovac je napomenula da je, pored zahtjeva Parlamenta BiH, ovo i zahtjev Europske komisije, kroz izvještaje o napretku BiH.

''Optimistična sam, jer ovim zakonom na kojem smo radili tijekom ove godine, ne određujemo karakter rata nego, prije svega, baziramo se na prava žrtava torture i to one europske standarde za žrtve torture koji su utvrđeni međunarodnim dokumentima koje je BiH ratificirala'', kazala je ministrica Borovac, te dodala kako smatra da će dobiti podršku za ove aktivnosti i od nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, a prije svega domaćih institucija, ''jer na ovaj način rješavamo jedno itekako značajno pitanje u BiH''.

Naglasila je da će kao ministrica za ljudska prava, i kao žena i majka, posebnu pažnju posvetiti žrtvama torture, i to žrtvama seksualnog nasilja, jer je odlučna da u BiH žrtve seksualnog nasilja imaju jednaka prava. Kaže da je svjesna potrebe sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja na nivou BiH.

''Smatram da uređivanje pitanja kao što su obilježavanja mjesta stradanja, odavanje počasti žrtvama jesu temelj na kojem počiva pomirenje u BiH i izgradnja povjerenja među narodima u BiH. Zato vjerujem da će nadvladati razum i da će u BiH i Vijeće ministara, a i Parlamentarna skupština BiH donijeti ovaj zakon'', navela je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice.    

Kopirati
Drag cursor here to close