Ajmooooo!

Booking.com: Dolazak cjepiva budi želju za putovanjima

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2021. u 14:00 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S intenziviranjem cijepljenja, ljudi širom svijeta željno iščekuju nova putovanja, a 64 posto ispitanika kaže da su im putovanja sada važnija nego prije pandemije, pokazuje istraživanje Booking.com-a objavljeno u srijedu, u koje je bilo uključeno više od 28.000 putnika.

Digitalna platforma za putovanja Booking.com objavila je rezultate istraživanja provedenog u siječnju ove godine među više od 28.000 putnika iz 28 država i teritorija, uključujući i 1.001 ispitanika iz Hrvatske. Istraživanje pokazuje da nakon mjeseci ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa, putnici konačno vide "svjetlo na kraju tunela", zahvaljujući primjeni cjepiva i drugim medicinskim postignućima u borbi protiv bolesti covid-19.

Tako se dvije trećine putnika iz cijelog svijeta u 2021. u većoj mjeri nada putovanjima zahvaljujući predanosti primjeni cjepiva protiv covida-19, a jednako toliko putnika, 66 posto, navelo je kako im je to što nisu bili u mogućnosti više putovati u 2020. godini potaknulo još veću čežnju za putovanjima u ovoj godini.

Više od polovine putnika širom svijeta, 59 posto, navelo je kako neće putovati u inozemstvo dok ne prime cjepivo, a 55 posto putnika reklo je da će putovati samo u zemlje koje su uvele programe cijepljenja.

No, kod 41 posto ispitanika još uvijek postoji određena razina suzdržanosti i skepse oko toga hoće li cjepivo doista doprinijeti sigurnijim putovanjima, napomenuli su iz Booking.com-a.

Putnici su potvrdili da je to što u 2020. nisu mogli putovati kao prethodnih godina znatno utjecalo na njihovu dobrobit - 48 posto ih je primijetilo negativan učinak na svoje mentalno zdravlje, a 47 posto ustvrdilo je da im se javio osjećaj zatočenosti u vlastitom domu zbog ograničenja putovanja.

Njih 64 posto je kazalo da su im putovanja sada važnija nego prije pandemije. Pritom, gotovo tri četvrtine putnika, 71 posto, izjavilo je kako bi radije otišli na odmor u 2021. nego pronašli pravu ljubav, a 66 posto ih je dalo prednost putovanjima u odnosu na uspjeh na poslu.

Šest od deset putnika vjeruje da će moći otputovati negdje na plažu do ljeta ove godine, a 23 posto je otkrilo da će im opuštajući izlet na plažu ili u spa centar biti prvi oblik putovanja na koji će otići kad to ponovno bude sigurno. Nakon iscrpljujuće godine, samo šest posto putnika rezervirat će aktivno putovanje, a samo pet posto njih odabrat će odmor u gradu kao prioritet, naveli su iz Booking.com-a.

Uslijed utjecaja pandemije koronavirusa na sektor putovanja, 95 posto putnika iz cijelog svijeta smatra da tom sektoru treba podrška kako bi se oporavio. Pritom, dvije trećine putnika vjeruje kako su vladini financijski poticaji potrebni za oporavak sektora putovanja, a više od polovice putnika, 56 posto, boji se da taj sektor možda neće opstati bez vladinih potpora.

Nadalje, 60 posto putnika spremno je prihvatiti da će moći putovati samo uz dokaz o cijepljenju, 73 posto pristalo bi na nošenje maske tijekom putovanja, a 64 posto bi i podržalo zabranu putovanja osobama bez maske. Dvije trećine putnika, pak, spremno je putovati isključivo u malim skupinama od dvije do šest osoba.

Kako bi se pružila izravnija podrška turističkoj industriji, 17 posto putnika odgovorilo je da planira iskoristiti bonuse/vaučere od otkazanih putovanja umjesto da zatraže povrat novca, a jednako će ih toliko kupiti vaučere za obitelj i prijatelje, koji će se moći iskoristiti kada ponovno postane sigurno putovati.

U istraživanju u kojem je sudjelovao 3.491 smještajni partner Booking.com-a, uključujući i njih 212 iz Hrvatske, 70 posto ispitanih uz određenu rezervu iskazuje optimizam glede budućnosti svog poslovanja, a slažu se da je sektoru putovanja potrebna podrška i većina bi ih željela da vlade u budućnosti daju veću podršku tom sektoru, prenosi Hina.

Iznajmljivači smještajnih objekata detektirali su tri ključna područja koja zahtijevaju pozornost, a to su dosljedniji međunarodni standardi kada su u pitanju savjeti i pravila za putovanja, brži programi primjene cjepiva i širi pristup testiranju na koronavirus prije putovanja.

Istraživanje je pokazalo da 62 posto pružatelja smještaja očekuje povećani interes za putovanja u ovoj godini, a gotovo 70 posto ih je pojačalo zdravstvene i sigurnosne mjere te unaprijedilo postupke čišćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close