Hasta la vista

6 razloga zašto biste trebali otići na solo putovanje

Pa ako ti je teško pronaći društvo koje bi putovalo s tobom, slobodno se zaputi na solo putovanje. Bila bi šteta kad bi zbog drugih propustila priliku upoznati nova područja – pa makar ona bila sat-dva od tvog grada.
Lifestyle / Flash | 10. 10. 2023. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da odmah razjasnimo: nema dobrog i lošeg načina putovanja. Netko obožava putovati s prijateljima, netko drugo uvijek ide s obitelji, a treći voli samostalno istraživati destinacije. Danas se zaista čini da nam je svijet na dlanu. Postoji bezbroj opcija za putovanje. Mogu se naći povoljne zrakoplovne karte, a ti sama možeš biti organizator svog putovanja.

Na primjer, možeš noćiti u luksuznom hotelu, ali i kampu ili pak povoljnom hostelu. Sve ovisi o preferencijama i budžetu. To nas vodi do toga da se zaista isplati putovati samo se treba potruditi i istražiti sve opcije. Putovanja su divna stvar i kamo sreće kad bismo svi imali malo više vremena za istraživanje Europe, ali i ostalih kontinenata.

Neki bi na sve ovo mogli odmaknuti rukom tvrdeći da je samostalan odlazak u stranu državu riskantan, ali uvijek se možeš dobro pripremiti, raspitati o destinaciji, informirati članove obitelji i/ili prijatelje o planu putovanja, a noću se držati javnih mjesta. Dobro je raspodijeliti novac, paziti na stvari te skenirati dokumente, prenosi Žena.hr.

Gradiš samopouzdanje

Isprva bi ti moglo biti neobično naći se sama u novom gradu. Istina, nekima će ta situacija biti jako nelagodna, no u principu ti je solo putovanje prilika za jačanje samopouzdanja. Pred tobom će biti odluke kamo krenuti, što vidjeti i koga upitati za savjet, no to daje nevjerojatan osjećaj slobode. Trebat ćeš se snaći u određenim situacija, a super ćeš se osjećati znajući da si vjerovala sebi i prilagodila se novoj okolini. Tako izlaziš iz zone komfora, testiraš se i učiš sama o sebi.

Sama si svoja šefica

I dok dio ljudi vole strogu strukturu i pratnju, drugi obožavaju u samostalnom kreiranju programa putovanja. Prethodno istraže sve što žele posjetiti i kreiraju si plan puta. Zanimaju li te recimo izložbe ili bi pak radije uživala u prirodi, solo putovanja su sjajna jer si sama svoja šefica. Činiš i razgledavaš ono što ti želiš. Dakle, sve ovisi o tebi. Možda ti se baš to svidi pa se 'navučeš' na takva putovanja.

Upoznaješ nove ljude

OK, ovo zapravo više vrijedi kad na nekoj lokaciji provodiš nekoliko tjedana. Htjela-ne htjela bit ćeš u kontaktu s ljudima. Super je imati lokalnog vodiča, ali i vidjeti kako žive lokalci. Kakva im je svakodnevica, ulice i običaji. Naravno da sa nepoznatim osobama treba biti oprezan i ne se izlagati sumnjivim mjestima, no tko zna, možda baš na simpatičnoj terasi portugalskog ili talijanskog restorana upoznaš nekoga. Ili nekoga ti je dražesno prišao. Najbolji je to način da saznaš zanimljivosti o određenom gradu ili atrakciji, a možda i sklopiš poznanstva.

Učiš o sebi i drugima

Solo putovanje savršena je prilika za širenje horizonata i razbijanje nekih predrasuda. Nikad ne znaš kakav ćeš detalj čuti od lokalnog stanovništva, a tako učimo o drugima. Udišući svakodnevicu strane zemlje i njenih stanovnika, postaješ otvorena svijetu i spremna na izazove. Možda ćeš tako pobijediti neke prepreke, srušiti predrasude i biti sigurnija u sebe i svoje želje.

Razvijaš vještine

Na solo putovanjima razvijaš vještine snalaženja, ali i komunikacije. Možda tijekom tih nekoliko dana naučiš neku stranu riječ, saznaš nešto novo ili pobijediš vlastite strahove. Upijaj ono što vidiš i čuješ – to su divne uspomene. Zasigurno ćeš na solo putovanju trebati pobijediti tremu i izaći iz zone komfora. Zapravo, izgleda da solo putovanja imaju čitav niz prednosti i vrijedi se uputiti negdje – gdjegod.

Postaješ otvorenija

Putujući sama upoznaješ mnoge ljude, a otputuješ li na duže vremena, sigurno ćeš se s nekim povezati jer je sjajno imati poznanstva u različitim državama. Ne bojiš se prilaziti ljudima ili kada oni priđu tebi. A možda se susretnete jednom i nikad više, ali upravo je kontakt s ljudima jedna od čari putovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close