Obljetnica

500 godina Magellana i spoznaje da je zemlja okrugla

Prije 500 godina je okončano prvo oplovljavanje oko svijeta koje je donijelo dokaz da je zemlja okrugla. Za neke je ovaj događaj važniji od slijetanja na Mjesec. No neki i dan danas misle da je zemlja ravna.
Lifestyle / Flash | 06. 09. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I 500 godina nakon što su se posljednji ostaci ekspedicije Ferdinanda Magellana vratili u Španjolsku i donijeli dokaz da je zemlja okrugla, samo u Brazilu preko 11 milijuna stanovnika vjeruje da je zemlja ravna ploča. To barem proizlazi iz aktualnog ispitivanja instituta Datafolha.

„Ravnozemljaši" ne vjeruju Magellanu

Nekoliko dana nakon što se obilježava 500 godina od kraja ekspedicije koja je dokazala da je zemlja okrugla, na španjolskom otoku Menorca se održava kongres španjolskih „ravnozemljaša". Zanimanje za ovaj kongres je toliko da su organizatori bili prisiljeni potražiti veću dvoranu, kaže organizatorica ovog okupljanja Maria Llompart.

Llompart i njezini istomišljenici će vjerojatno ignorirati državne svečanosti u utorak 6. rujna kada će španjolski kralj Felipe VI. obilježiti 500 godina od povratka „Victorie", jedinog od pet brodova koji se nakon trogodišnje Odiseje vratio u polaznu luku Sanlucar de Barrameda u Andaluziji. Većina od 239 mornara koji su 1519. krenuli prema Indiji u potrazi za začinima, nisu se vratili živi. Među njima je bio i vođa ekspedicije Fernando Magellan (Fernão de Magalhães), Portugalac koji je plovio pod španjolskom zastavom i po kojem je nazvan i prolaz na krajnjem jugu američkoga kontinenta koji vodi iz Atlantskog u Tihi ocean.

Do otkrića zbog papra i cimeta

„Ovo putovanje je povijesno gledano važnije od stupanja čovjeka na Mjesec. To otkriće je tada praktično promijenilo sve", uvjeren je španjolski viceadmiral Horcada Rubio iz odbora za proslavu „Pet stoljeća" , kako se u Španjolskoj naziva obljetnica obilaska planeta Zemlje.

Sličnog je mišljenja i Magellanov zemljak i predsjednik portugalskog parlamenta Augusto Santos Silva koji je prvo oplovljavanje svijeta nazvao „prvom globalnom akcijom". Portugalska kruna međutim tada nije bila zainteresirana za Magellanovu ekspediciju prema zapadu jer je već istočnom rutom prema Indiji (koju je otkrio portugalski moreplovac Vasco de Gama) etablirala unosnu trgovinu začinima.

Magellan ostavio kosti na Filipinima

Po Magellanu su nazvani pingvini, prolazi, sazviježđa, teleskopi, ali on sam nije preživio put oko svijeta. Magellan je 1521. poginuo u borbi s domorocima na Filipinima. Prema predaji, njega je otrovnom strelicom osobno ubio poglavica Lapu-Lapu kojeg na Filipinima danas slave kao nacionalnog heroja.

Tko želi, kopiju broda Victorie može obići u luci Sanlucar. Povodom obljetnice je čak i Netflix producirao jednu seriju o „Ekspediciji koja je promijenila svijet". Jedno je gotovo sigurno: Llompart i njezina ravnozemljaška ekipa sigurno neće trošiti vrijeme gledajući ovu seriju.

Kopirati
Drag cursor here to close