Dan planeta Zemlje

'5 do 12': Velika akcija čišćenja na području Mostara

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2016. u 16:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana planete Zemlje, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) sutra, 22. travnja, od 10 do 15 sati organizira akciju čišćenja priobalnog područja Neretve i akumulacijskih jezera na Neretvi, priopćeno je iz spomenutog ministarstva.

Akcijom simboličnog naziva „5 do 12“ predviđeno je čišćenje otpada na više lokacija u priobalnom pojasu Neretve sjeverno (Željuški pijesak, izvorište Salakovac, naselja Željuša i Pod, Donji Jasenjani i Drežnica) i južno od grada Mostara (industrijska zona Rodoč), a uz zaposlenike Ministarstva sudjelovat će i više od stotinu volontera iz nevladinih organizacija.

U akciju su uključeni i ronioci Sportsko ekološke udruge Hercegovina - SEUH i Ronilačkog kluba "Neretva" iz Mostara, čija će po dva para ronilaca vaditi otpad ispod Lučkog mosta i iz akumulacijskog jezera HE Mostar dok će javna poduzeća Elektroprivreda BiH – HE na Neretvi i Elektroprivreda HZ HB podržati akciju čišćenjem površine akumulacijskih jezera HE Grabovica i HE Mostar iz čamaca.

Za sve do sada prijavljene sudionike akcije čišćenja organiziran je prijevoz autobusima koji polaze kod Studentskog centra Mostar, odnosno s Autobusnog kolodvora Mostar, odakle će volonteri biti prevezeni u pravcu južnih odredišnih lokacija čišćenja.

Također, organizator je za sve sudionike osigurao potrebnu opremu (rukavice, vreće za otpad, grablje, vile, lopate i ostale potrebne alatke) i osvježenje (sendvič, voda i sok), a osigurano je i odvoženje i zbrinjavanje prikupljenog otpada.

Akciju podržavaju Fond za zaštitu okoliša HNŽ, Turistička zajednica HNŽ, javna poduzeća Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB te Misija OESS-a u BiH čiji će voditelj veleposlanik Jonathan Moore prema najavama i osobno podržati akciju.

Uz provođenje fizičkog uklanjanja otpada s divljih deponija i iz korita rijeke Neretve, cilj je Ministarstva utjecati na jačanje javne svijesti o ugroženosti okoliša i potrebi usvajanja okolišu prijateljskih načina ponašanja od strane svakog pojedinca ali i zajednice u cjelini, navodi se u priopćenju uz poziv zainteresiranim da se pridruže na lokaciji industrijska zona Rodoč u 11,55 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close