Vaš život, vaša pravila!

10 provjerenih načina da preuzmete kontrolu nad svojim životom

Svi tijekom života imamo loše trenutke u kojima se osjećamo kao da nam klizi tlo pod nogama i gdje nam se čini kao da gubimo kontrolu nad životom.
Lifestyle / Flash | 21. 12. 2023. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

No upravo u takvom mračnom vremenu trebate dati sve od sebe i nastaviti se kretati naprijed. Da bi vam olakšali cijeli proces, istražili smo najbolje načine da preuzmete kontrolu nad svojim životom i pozitivno utječete na svoju sudbinu. 

1. Slijedite zdrave navike 

Stara izreka kaže: ‘U zdravom tijelu, zdrav duh’ te moramo priznati da je zaista istinita. Ako se budete pridržavali redovite tjelovježbe, pravilne prehrane i dovoljno sna, osjećat ćete se bolje. 

Takve navike će pozitivno utjecati ne samo na vaše tijelo nego i na um, te ćete postati otporni na bilo kakve životne izazove. 

2. Postavite jasne ciljeve 

Jako je teško lutati kroz život bez cilja i očekivati da nam se dogode dobre stvari. One će se dogoditi tek kad preuzmemo kontrolu nad svojim životom i postavimo jasne ciljeve.

Tako ćemo dobiti motivaciju za svakodnevne obaveze te ćemo ih obavljati s lakoćom. Ako ste malo skrenuli s puta, predlažemo da vam ovo bude prvi korak ka povratku na pravi smjer. 

3. Pažljivo birajte gdje ulažete energiju 

Foto: Canva / Poslovne žene u svađi

Često se dogodi da previše energije dajemo pogrešnim ljudima i ostavljamo na pogrešnim mjestima. U takvom okruženju gubimo ono što volimo i oko čega smo strastveni, dok nas stalno obavija crni oblak.

Zbog toga je jako bitno gdje ulažete svoju energiju i na koje načine vam se ona vraća. Ako niste zadovoljni sa trenutnim stanjem, vrijeme je da poradite na promjenama koje će pozitivno utjecati na svaki dio vašeg života. 

4. Naučite postaviti granice 

Sve dok ne naučite postaviti granice, nećete imati mir kakav zaslužujete. Stalno ćete imati osjećaj da vam je život u rasulu i da morate učiniti nešto da se stanje popravi. No, ponavljajući iste navike nećete ništa promijeniti te se morate trgnuti i naučiti postaviti granice.

Nemojte misliti da je to sebično, to je najbitnija stvar za očuvanje vašeg mentalnog zdravlja i vlastitog mira. Naučiti reći "ne" kada je potrebno ključno je za uspostavljanje ravnoteže.

5. Radite na jačanju samopouzdanja 

Vjera u vlastite sposobnosti ključna je za preuzimanje kormila vlastitog života. Stoga bi se trebali posvetiti jačanju svog samopouzdanja i usredotočiti se na ostvarivanje ciljeva.  Svaki mali korak koji učinite slavite kao najveći uspjeh i budite svoj najveći navijač. Vjerujte, ako nećete vi, neće nitko drugi. 

6. Naučite nešto novo 

Foto: Canva / Žena svira gitaru 

Postoji izreka koja kaže da: ‘Ne učimo za školu nego za život!’ i njome bi se svi trebali voditi. Bez obzira koliko godina imate, znajte da nikad nije kasno za učenje novih stvari.

Aktivno učenje potiče naš osobni rast i razvoj te nam pomaže da se lakše snađemo u do tada nepoznatima situacijama.  Osim svih ovih prednosti, nove vještine će vam pomoći da se bolje osjećate jer ste uradili nešto korisno za sebe. 

7. Okružite se pravim prijateljima 

Prijatelji su jako bitan dio našeg života te ih je divno imati blizu kad nas život neugodno iznenadi. Ako smatrate da ste izgubili kontrolu nad vlastitim životom, okružite se prijateljima i otvorite im se.

Nitko drugi vas ne poznaje bolje od njih te će vam sigurno moći dati najbolji savjet. Čak i ako je vaša situacija neugodna i neizvjesna, pravi prijatelji će vas saslušati te ćete se bolje osjećati kad iz sebe izbacite sve što vas je tištilo. 

8. Prihvatite životne promjene

Kroz život ćete proći kroz razne promjene te neke od njih neće biti nimalo ugodne, no bitno je da svaku od njih prihvatite. 

Tako ćete naučiti prilagoditi se novim situacijama koje će otvoriti vrata novim prilikama i iskustvima. Uz cijeli taj proces prihvaćanja, vi ćete doživjeti osobni rast te postati svjesni unutarnjih snaga koje ste do tada držali duboko u vama. 

9. Svjesno upravljajte financijama

Foto: Canva / Računanje troškova 

Financije nam mogu donijeti mnogo stresa u životu ako ne znamo pametno raspolagati s našim novcem. Zbog toga bi trebali svjesno upravljati financijama i planirati budućnost s onim što imate.

Nije zabranjeno sanjati no morate biti realni oko stvari koje si možete priuštiti i kada. Uz dobru organizaciju vam se neće dogoditi da pred kraj mjeseca ostanete bez ičega te će takav način upravljanja financijama smanjiti čitav stres oko njih. 

10. Obratite pažnju na vlastite emocije 

U ubrzanom tempu života često zaboravimo obratiti pažnju na svoje emocije no to je jedna od najbitnijih stvari u procesu preuzimanja kontrole nad svojim životom.

Ono što osjećate je bitno i ti osjećaji se s pravom pojavljuju te ih ne bi trebali zanemarivati. Umjesto toga potrudite se shvatiti što svaki od njih znači te se vodite njima. Sigurni smo da nećete pogriješiti. 

Zaključak 

Ako ste se našli na raskrižju te ste izgubili kontrolu nad svojim životom, nadamo se da će vam naši savjeti pomoći da se vratite tamo gdje pripadate.

Najvažnija stvar je da si ne predbacujete jer su sve ove stvari sastavni dio života i da što prije prepoznate problem kako bi ga mogli riješiti. Zapamtite, vaš život je u vašim rukama. 

Kopirati
Drag cursor here to close