Izvedeni radovi u Potocima

Kad se male ruke slože: Crkva klimatizirana, postavljen novi pod

Župnik don Josip Galić zahvalio se stanovnicima Potoka na prilozima koje su dali za radove na crkvi.
Kultura / Vjera | 26. 08. 2018. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župna crkva u Potocima je klimatizirana, te je u crkvi postavljen novi kameni pod.

Radovi su trajali pola godine.

Župnik don Josip Galić zahvalio se stanovnicima Potoka na prilozima koje su dali za radove na crkvi.

''Hvala dragom Bogu, izvođačima radova i prije svega vama na vašim odricanjima i prilozima bez kojih ovo ne bi bilo izvedivo'', rekao je don Galić iz Župe Presvetog Srca Isusova u Potocima.

Valja navesti kako je nedavno održan blagoslov temelja nove kapelice u groblju Borača-Potoci.

Nakon višegodišnjeg promišljanja grobljanski odbor Borača, u dogovoru sa župnikom don Josipom Galićem, odlučio je da se na mjestu dosadašnje dotrajale i nefunkcionalne kapele, izgraditi nova grobljanska kapelica.

 

 

Iz povijesti Župe Potoci

Župu Potoke osnovao je 1892. tadašnji mostarski biskup Paškal Buconjić. Prvi župnici bili su oci franjevci (1892-1904. god), prije osamostaljenja župa je bila u sastavu župe Mostar. Biskup Paškal 1904. godine predaje župu dijecezanskom kleru. Prvi dijecezanski župnik bio je don Tadija Božić, koji je uz pomoć dobročinitelja i puka sagradio prelijepu župnu crkvu u tirolskom stilu. Biskup je kupio kuću koja je zapravo bila han koji je don Tadija Božić preuredio i nadogradio za župnu kuću. Župna crkva je posvećena Presvetom Srcu Isusovu.

Župa je smještena na magistralnom putu Mostar-Sarajevo. Prostire se na lijevoj i desnoj obali rijeke Neretve. Župu sačinavaju naselja: Potoci, Livač, Vrapčići, Zijemlji(ne živi nitko), Jasenjani (ne živi nitko), Prigrađani(ne živi nitko), Kuti, Vojno, Bučići, Đubrani. Župa je 1903. brojila 181 obitelji s 1318 vjernika, pred Domovinski rat bilo je oko 3000 a danas 1500 vjernika. Na području župe je i samostan sestara franjevaka s oko 20 sestara i 10 djevojaka koje se spremaju za redovnički život.

Kopirati
Drag cursor here to close