Konjic

Župa Podhum – Žitače slavi 200 godina postojanja

Jubilej župe Podhum - Žitače će biti proslavljen duhovnim sadržajima i pripremama s trodnevnicom.
Kultura / Vjera | 01. 06. 2021. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Crkva sv. Ante Padovanskog Podhum – Žitače

Župa sv. Ante Padovanskog Podhum – Žitače u općini Konjic na blagdan svetog Ante slavi 200 godina postojanja.

Jubilej župe Podhum - Žitače će biti proslavljen duhovnim sadržajima i pripremama s trodnevnicom:

Četvrtak, 10. lipnja 2021. - 18 sati – sveta misa s meditacijom –predvoditelj misnog slavlja bit će fra Marinko Štrbac, duhovnik u Visokom

Petak, 11. lipnja 2021. – 18 sati - sveta misa –predvoditelj misnog slavlja fra Ferdo Boban, gvardijan u Konjicu. Iza mise koncert bogoslova provincije Bosne Srebrene.

Subota, 12. lipnja 2021. – 18 sati - misa uočnica – predvoditelj misnog slavlja, mons. Ilija Janjić, biskup u miru iz Kotora

Nedjelja, 13. lipnja 2021. – sveti Anto Padovanski, patron župe – 11 sati - svečana sveta misa predvoditelj misnog slavlja fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene

Iz Župe sv. Ivana Krstitelja iz Konjica će tom prigodom biti organiziran odlazak na Žitače.

"U petak, 11. lipnja i u nedjelju, 13. lipnja iz naše župe planiramo organizirati autobus kako bismo i mi mogli podijeliti s vjernicima iz župe Podhum Žitače radost ovog jubileja.

Molimo sve zainteresirane da se do 8. lipnja prijave i naglase koji dan žele ići na Žitače, kako bismo mogli na vrijeme organizirati autobus.  Cijena karte Konjic – Žitače – Konjic bit će 5 KM", naveli su iz Župe sv. Ivana Krstitelja Konjic.

Povijest Župe sv. Ante Padovanskog

Župa sv. Ante Padovanskog se nalazi u području Neretvice, rječice koja se ulijeva u Jablaničko jezero. Do 16. st. to su područje pastorizirali franjevci iz Konjica.

U župi su postojale dvije podružne crkvice, od kojih je jedna izgrađena u Bukovici 1977. god., a druga u Dobrićevićima 1979. god., te više grobljanskih kapelica. U bukovičkoj crkvici bila je slika Sv. Josipa (ulje na platnu) iz 1909. godine. U nedavnom ratu obje su crkve vrlo teško stradale.

U isto vrijeme kada je izgrađena nova crkva, podignut je sadašnji župni stan, koji je god. 1987. proširen i obnovljen. U zadnjem ratu je teško oštećen i opljačkan. U 2000. godini je djelomično obnovljen i useljen.

Pored župnog stana, neposredno prije rata napravljen je Dom sv. Ante (8x10 m). Dom je u ratu potpuno devastiran, a od njega su ostali samo zidovi.

Broj župljana

Podhumska župa je 1877. god. imala 2.128 katolika, a 1935. god. 2.712. U međuvremenu od nje su odvajanjem osnovane nove župe u Solakovoj Kuli 1866. i Ostrošcu (Obrima) 1919. godine.

U Podhumu su franjevci osnovali prvu pučku školu toga kraja, navedeno je na stranici Bosne Srebrene.

Župa je godine 1991. brojila 1.700 katolika (1974: 2.235), a po zadnjem popisu na koncu 2016. godine ima svega 91 vjernika u 60 domaćinstava.

Župu tvore sljedeća naselja: Podhum, Žitače, Budišnja Ravan, Bukovica, Buljina, Buturović Polje, Dobričevići, Gorani, Gostovići, Jukići, Krtići, Lukšije, Ljesovinja, Mrkosovice, Obrenovac, Orlište, Oteležani, Pačerani, Parsovići, Prijeslap, Raotići, Rasvar, Seonica, Slavkovići, Sultići, Šip, Višnjevica, Tovarnica i Trusina.

Više o Župi Podhum-Žitače možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close