Nada

Župa Drvar ulazi u Novu godinu s obećanjem izgradnje katoličke crkve

Kultura / Vjera | 13. 01. 2017. u 15:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani načelnik općine Drvar Goran Broćeta dao je nadu za katoličku crkvu u Drvaru.

''Gradonačelnik je pred Božić službeno pozvao u svoj ured drvarskoga župnika don Davora Klečinu u cilju osobnog upoznavanja i upoznavanja sa životom i problemima katoličke zajednice u Drvaru. Po riječima načelnika Broćete problem izgradnje katoličke crkve u Drvaru je nepotrebno ispolitiziran, te je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se problem što prije riješio, te kako bi župa Drvar dobila prikladnu lokaciju i  sve potrebite dozvole za izgradnju katoličke crkve, te kako bi se nekadašnji društveni dom 'Partizan' – koji se već 22 godine koristi kao bogoslužni prostor – vratio prvotnoj namjeni'', navedeno je u priopćenju župe Drvar.

Kako navode u priopćenju, zanimljiva je i tvrdnja načelnika Broćete da bi – po njegovu mišljenju – izgradnja katoličke crkve Drvar malo više otvorila Zapadu.

S ovim se složio i župnik Klečina navodeći dosadašnji primjer posjeta grupa mladih iz Italije i Španjolske Drvaru i Bos. Grahovu, što je primjerice u Grahovu urodilo inicijativom Talijana da sudjeluju u obnovi i proširenju školske sportske dvorane,  te u nekim drugim projektima od koristi za cijelu lokalnu zajednicu.  

Inače, kako je navedeno u priopćenju, božićni blagdani proslavljeni su u župi Drvar– kao i proteklih godina - skromno, mirno, svečano i dostojanstveno, unatoč vrlo hladnom vremenu i temperaturi koja se spuštala i do 20 stupnjeva ispod ništice.

Župna zajednica se kroz vrijeme došašća pripremala za Božić duhovno, dobro posjećenim svakodnevnim misama zornicama koje su slavljene u 6 sati, naveli su iz župe Drvar u priopćenju.
U Drvaru ni ove godine nisu izostale 'žive jaslice' koje su uprizorene pred župnom crkvom po treći put u sklopu duhovno-kulturne manifestacije 'Božić u Drvaru'. Nositelji ove priredbe su mladi župe Drvar, a zahvaljujući dobroj suradnji župe Drvar i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, svi biblijski likovi imali su originalne kostime. U glazbenom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav 'Zlatne žice' iz Zenice, dok je ekumensku notu ovoj večeri dao nastup solistice iz Drvara Nede Todorović koja je u pratnji gitare izvela dvije pravoslavne božićne skladbe.

Također, mladi župe Drvar su pred Božić imali izvedbu 'živih jaslica' i u zeničkoj župi Crkvice, a bili su aktivni i u 'kreativnim radionicama' izrađujući božićni nakit koji su prodavali na božićnoj manifestaciji.

Božićnu radost u Drvaru doživjela su i djeca, pa je tako Sveti Nikola podijelio 80-ak paketića, a na sam Božić podijeljeno je 120 paketa katoličkoj i pravoslavnoj djeci, što već tradicionalno o Božiću šalju djeca iz Njemačke djeci u Bosni, preko Caritasa Banjolučke biskupije.

Imeđu Božića i Bogojavljenja župnik drvarski obišao je po kućama većinu drvarskih katoličkih obitelji moleći s njima i za njih Božji blagoslov. Prema zadnjim statistikama u župi Drvar živi oko 170 katoličkih obitelji s oko 480 članova.

Župa Drvar je u protekloj godini dijelila sudbinu cijelog grada koji se suočava s brojnim problemima, od kojih je najveći problem odlaska mladih ljudi. Mladi odlaze u druge dijelove BiH, u Srbiju, Hrvatsku i treće zemlje, od čega se najviše bilježi trend odlaska u Irsku u potrazi za poslom, naveli su iz župe Drvar u priopćenju, no obećanja daju novu nadu.

Kopirati
Drag cursor here to close