Župa Sv. Josipa u Drvaru

Župa Drvar napokon dobila lokacijsku dozvolu za izgradnju pastoralnog centra

Dozvolu je potpisala načelnica općine Dušica Runić i vrijedi godinu dana, uz mogućnost produženja
Kultura / Vjera | 22. 04. 2020. u 00:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dozvolu je potpisala načelnica općine Dušica Runić i vrijedi godinu dana, uz mogućnost produženja, navodi portal Nedjelja.ba.

Put do lokacijske dozvole nije bio nimalo lagan budući da su njezino ishodovanje otežavale brojne političke smicalice i opstrukcije.

Župa Sv. Josipa u Drvaru 27. prosinca 2018. obratila zahtjevom nadležnim općinskim tijelima za izdavanjem lokacijske dozvole. Općina Drvar rješenjem od 2. travnja 2019. odbija izdati traženu dozvolu uz obrazloženje da idejni projekt odstupa od zadanih urbanističko-tehničkih uvjeta u pogledu građevinske crte, katnosti i namjene objekta.

Na negativno rješenje ppćine župa je uputila u roku pismenu žalbu drugoj instanci, odnosno Ministarstvu graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije u Livnu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede odredaba upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava.

Rješavajući po žalbi, ministarstvo je uvažilo žalbu župe po svim točkama i 21. svibnja 2019. donijelo rješenje kojim se poništava rješenje prvostupanjskog organa i predmet vraća na ponovni postupak, uz napomenu kako je potonji dužan uvažiti sve iznesene primjedbe i postupiti po svim uputama  navedenim u rješenju ministarstva.

Nakon što je općina Drvar u ponovnom postupku 27. lipnja 2019. opet donijela negativno rješenje, župa Drvar je po drugi put uputila žalbu nadležnom ministarstvu u Livnu koje je 20. rujna 2019. iznova donijelo rješenje u korist župe Drvar po svim točkama i naložilo općini Drvar da u roku 60 dana postupi po njihovu rješenju i izda lokacijsku dozvolu.

Međutim, uslijedilo je nekoliko dodatnih nepotrebnih rasprava i usuglašavanja između predstavnika općine i župe, a na zadnjoj takvoj raspravi održanoj 14. siječnja zaključeno je kako su ispunjeni svi uvjeti i da više nema nikakvih prepreka za izdavanje lokacijske dozvole.

Budući da je voditeljica postupka 17. siječnja predala pozitivno rješenje na protokol za potpis kod načelnice općine, a župi Drvar tjednima nakon toga nije stizao nikakav pozitivan odgovor, župa je bila primorana 11. veljače uputiti pismeni zahtjev za inspekcijski nadzor Županijskoj upravnoj inspekciji u Livnu s ciljem da se utvrdi činjenično stanje u općini Drvar radi izvršavanja zakona.

Nakon što je spomenuto tijelo interveniralo, općina Drvar je konačno 3. ožujka izdala župi Sv. Josipa lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju spomenutog objekta.

Nakon „maratonskog procesa“ ishodovanja lokacijske dozvole, koja se u pravilu dobiva nakon 15 dana, slijedi postupak za dobivanje građevinske dozvole.

U župi Drvar se nadaju kako će taj postupak biti puno kraći i da će biti okončan do ljeta –  budući da je riječ o predočenju izvedbenog projekta i uplati različitih naknada – kako bi se onda, kad budu financijski uvjeti dopuštali, krenulo s radovima.

Također, župa Drvar moli sve dobročinitelje koji su voljni pomoći izgradnju pastoralnog centra da to učine putem KM-ova i deviznog žiro računa.

  • Župa sv. Josipa Drvar
  • Omladinska 9
  • BiH-80260 Drvar
  • Devizni žiro račun župe Drvar:
  • UniCredit Bank d.d. Mostar
  • IBAN: BA393381504881418394
  • SWIFT: UNCRBA22
  • Žiro-račun župe Drvar (BAM):
  • UniCredit Bank, d.d. Mostar
  • 3381502281415165
Kopirati
Drag cursor here to close