Najskuplja zgrada na svijetu

Znate li koliko je utrošeno u gradnju najveće džamije na svijetu?

Zgrada Velike džamije originalno datira iz 7. stoljeća, no otad je dvaput proširena. Trenutno je u fazi trećeg proširenja kako bi mogla primiti još veći broj vjernika.
Kultura / Vjera | 15. 02. 2024. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Masdžid al-Haram je najveća džamija na svijetu i najveće muslimansko svetište koje se nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji. Naziva se još Sveta džamija ili Velika džamija u Meki.

Četverokutnog je oblika, ima devet minareta, okružena je kamenim zidovima, a prostire se na oko 356.000 četvornih metara u rodnom gradu proroka Muhameda. Pretpostavlja se da može odjednom primiti oko 2,5 milijuna vjernika.

Uključuje i Kabu ili Ćabu – glavno svetište islama izgrađeno u obliku kocke dugačke 12, široke 10 i visoke 15 metara prema kojoj su okrenute sve džamije na svijetu i prema kojoj se okreću svi muslimani tijekom molitve. Dužnost je svakog muslimana posjetiti Meku i Kabu barem jednom u životu.

Foto: Shutterstock / Velika džamija i kompleks Abradž al-Bait u Meki, Saudijska Arabija

85 milijardi eura

Zgrada Velike džamije originalno datira iz 7. stoljeća, no otad je dvaput proširena. Trenutno je u fazi trećeg proširenja kako bi mogla primiti još veći broj vjernika. Vjeruje se da je za njenu izgradnju sveukupno utrošeno oko 85 milijardi eura što je čini najskupljom zgradom na svijetu.

Izuzmemo li s popisa najskupljih zgrada različita energetska postrojenja, druga najskuplja građevina iza Velike džamije u Meki je Abradž al-Bait. Riječ je o hotelskom kompleksu od sedam zgrada u državnom vlasništvu te u neposrednoj blizini Velike džamije u Meki.

Abradž al-Bait je izgradila najveća saudijska građevinska tvrtka Saudi Binladin Group 2012. godine na mjestu nekadašnje utvrde Ajyad. Drži nekoliko svjetskih rekorda kao što je najviši hotel na svijetu ili pak najviši toranj sa satom na svijetu, prenosi Punkufer.

Foto: Shutterstock / Kompleks Abradž al-Bait u Meki

Hotelski kompleks

Hotel od pet zvjezdica - Makkah Clock Royal Tower Hotel – nalazi se u najvišoj zgradi, odnosno u neboderu visokom 601 metar i sa 120 katova. Sat koji krasi zgradu hotela dizajnirala je njemačka tvrtkva Premiere Composite Technologies, dok je sat izradila švicarska tvrtka Straintac.

U hotelskom kompleksu možete naći i hotele Movenpick & Residences Haja Tower Makkah, Pullman Zam Zam Makkah, Swissotel al Maqam Makkah, Swissotel Makkah, Raffles Makah Palace te Al Marwa Rayhaan by Rotana, kao i trgovački centar, veliki molitveni prostor i ogromno parkiralište.

Cijeli kompleks koštao je oko 15 milijardi eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close