Emaus

Živimo ljubav: Mostarsko-duvanjski Caritas proslavio 35 godina

U četvrtak su u Duhovno-obrazovnom centru 'Emaus' u Potocima kod Mostara upriličeni Studijski dani te je tom prilikom održana konferencija za novinare
Kultura / Vjera | 12. 10. 2017. u 13:01

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važnost župnog Caritasa je neizostavna, budući da Caritas počiva na vjereničkoj zajednici koja se zove župa'', rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa msgr Fabijan Svalina povodom obilježavanja 35 godina djelovanja Caritas biskupije Mostar-Duvno i Trebinje Mrkan.

"Župa je organizirana na takav način da postoje osobe i ljudi koji su spremni žrtvovati svoje vrijeme, talente i sposobnosti koje imaju kako bi ih dali na raspolaganje onima koji su u potrebi. A potrebe su zaista različite", kazao je msgr Svalina.


Naime, u četvrtak su u Duhovno-obrazovnom centru 'Emaus' u Potocima kod Mostara upriličeni Studijski dani te je tom prilikom održana konferencija za novinare.

Ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija don Ante Komadina je kazao kako se obljetnica djelovanja Caritasa proslavlja na jedan radni način gdje se, uz ostale aktivnosti, analizira dosadašnji rad Caritasa s partnerima i dobročiniteljima koji pomažu njegov rad i djelovanje.

"Pregled dosadašnjih aktivnosti omogućit će nam da definiramo naše aktivnosti u budućnosti. Naša ovogodišnja proslava ima slogan 'Živimo ljubav' koji smo zamislili kao indikativ, kao ono što objašnjava naše djelovanje, ali isto tako kao poticaj, kao imperativ. Živimo ljubav i to je doista naša misija i naše poslanje - da u svijet i društvo u kojem živimo unosimo svjetlo i svjedočimo Božju ljubav, svijetu i ljudima među kojima živimo i ljudima među kojima djelujemo", kazao je don Komadina.

Kada je riječ o župama koje su izuzetno posvećene caritativnom djelovanju i radu, župnik Župe svetog Ivana i Evanđelista iz Mostara don Mladen Šutalo kazao je kako on djeluje u župi koja broji jako veliki broj vjernika i kako nije teško animirati brojne mlade ljude koji dolaze vrlo rado u župu i na taj način župnu zajednicu čine bogatom.

Po njegovim riječima, Župa svetog Ivana organizira mnoštvo humanitarnih akcija i ljubav je ono što pokreće mlade ljude te župe.

Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kazao je kako je taj fond zajedno s Caritasom formirao društvo "Rad-Dar" koje upošljava osobe s invaliditetom.

Ustvrdio je kako se poslodavci u BiH danas malo bolje pridržavaju pravila o upošljavanju osoba s invaliditetom.

"Uvijek kažemo kako je bolje poslodavcu da uposli osobu s invaliditetom nego da uplaćuje doprinose koji su zakonom propisani. Na svakih 16 uposlenih poslodavac bi trebao imati uposlenu jednu osobu s invaliditetom", kazao je Jerinić.

Komentirajući rad Caritasova poduzeća Rad-Dar, njegov direktor Radoslav Dodig napomenuo je kako je osnivanje tog poduzeća zapravo odgovor na izazove i poteškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

"Ovim poduzećem na jedan konkretan način objedinjujemo svu našu djelatnost s osobama s invaliditetom. Svakodnevno skrbimo za više od 80 osoba, dok ih 45 radi u tri radionice i na taj način provodimo radnu rehabilitaciju i radnu terapiju. Jedna od naših najnovijih aktivnosti je aktivnost upošljavanja sedam osoba u našem poduzeću te i na taj način smanjujemo siromaštvo u području gdje djelujemo. Mi dajemo dobar primjer ostalim poslodavcima za upošljavanje osoba s invaliditetom", kazao je Dodig.

Pojasnio je kako se poduzeće Rad-Dar bavi različitim djelatnostima kao što je proizvodnja različitih rukotvorina, religijskih suvenira, prigodnih poslovnih darova kao i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Kada je riječ o radu sa starim i iznemoglim osoba nazočnima se obratio ravnatelj Caritasova doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem "Betanija" Ante Bender koji je kazao kako Caritas kroz rad Betanije već 4,5 godina u Čapljini pruža usluge palijativne skrbi za kojom su, kako kaže, danas potrebe jako velike.

"Na žalost suradnja s državom kada je riječ o palijativnoj skrbi ne postoji i sve skrb pada na leđa Caritasa", kazao je Bender, koji je najavio i proširenje kapaciteta doma "Betanija".

Kopirati
Drag cursor here to close