Pozitivno svjetlo

Zadaća direktora Medrese: Mora učiniti Medresu prepoznatljivom institucijom za Mostar

Kultura / Vjera | 14. 03. 2015. u 16:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Muslimani trebaju dosljedno i istrajno izvršavati svoje vjerske obveze i kloniti se zavidnosti i bilo kakve vrste zlobe", poručio je danas na hafiskoj dovi direktora Karađoz-begove medrese Aid ef. Tuleka reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je podsjetio da su nekada glavni muderisi odnosno direktori bosansko-hercegovačkih medresa bili hafizi i da se promocijom hafiza Tuleka ta tradicija polako vraća. Uručivši novom hafizu diplomu o završenom hifzu Reisu-l-ulema Kavazović mu je zaželio mnogo uspjeha u njegovom daljem radu i profesionalnom usavršavanju.

Na hafiskoj dovi prigodnim riječima prisutnima su se obratili mostarski muftija Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić. Muftija Dedović ocijenio je da je hafiz Tulek ovim činom potaknuo sve vjernike da neprestano jačaju svoju duhovnu snagu i stručnu naobrazbu.

"Zadaća i misija direktora Medrese je da Medresu učini prepoznatljivom institucijom za Mostar i Hercegovinu i da je predstavi u prepoznatljivom i otvorenom svjetlu", rekao je muftija Dedović, prenosi rtv portal islamske zajednice u BiH, BIR.

Hafiz Aid ef. Tulek rođen je 3. lipnja 1980. godine u Čapljini. Karađoz-begovu medresu završio je u prvoj generaciji od njenog reaktiviranja 1995. - 1999. godine. Studij šerijatskog prava na Katarskom univerzitetu završio je 2005. g. U Kataru je dobio idžazetnamu o hifzu pred šejhom Muhsinom Alijem Avasom. Radio je kao imam u mostarskim džematima, a od 2007. stalno je uposlen u Karađoz-begovoj medresi.

Cijeli Kur'an napamet ponovno je memorirao pred muhafizom kurra hafizom Arminom Abazom. Ovaj časni ispit položio je i Pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta IZ u BiH u veljači 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close