Valja usvojiti Isusove stavove

Članovi Sinode izglasali Završni dokument

Od 134 člana s pravom glasa u prvom dijelu glasovanja sudjelovalo je njih 95, a u drugom 93 koji su apsolutnom većinom odobrili dokument
Kultura / Vjera | 20. 11. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u subotu, 20. studenoga u dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu izglasali su Završni dokument Sinode.

Od 134 člana s pravom glasa u prvom dijelu glasovanja sudjelovalo je njih 95, a u drugom 93 koji su apsolutnom većinom odobrili dokument kojega je priredilo pet stručnih skupina: eklezijalno-pravna, pastoralna, religiozno-pedagoška, liturgijska i medijska.

Obnova u ljubavi

Susret je, kao i prethodnih pet, započeo molitvom Trećega časa koju je predvodio ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić nakon koje je prisutne pozdravio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, koji je i predsjednik Sinode.

U svom govoru istaknuo je kako u obnovi nadbiskupije, u skladu s gelsom: Sve obnoviti u Kristu, uvijek treba prevladavati ljubav.

"Samo ljubav može obnoviti i to ljubav koja je spremna na žrtvu, kao što je Krist križem nama donio spasenje. Da bi obnovili ovu mjesnu Crkvu u zajedničkom hodu prvo treba voliti tu Crkvu", kazao je predsjednik Sinode te je pozvao prisutne neka pronađu svoje mjesto u poslanju.

"Ako želimo sve obnoviti u Kristu valja usvojiti Isusove stavove", napomenuo je kardinal te zaključno podsjetio kako Završni dokument ima savjetodavnu važnost, a biskupi će odlučiti hoće li to postati obvezujući program za cijelu nadbiskupiju.

Glasovanje o dokumentu

Radno Predsjedništvo ovaj put činili su: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić te voditelj religiozno-pedagoške stručne skupine fra Stipo Alandžak.

Susretom su moderirali članovi Komisije za prebrojavanje glasova: preč. Mladen Kalfić, predsjednik te članovi: preč. Vladimir Pranjić i gosp. Slaven Jurešić.

Foto: PR / Članovi Sinode izglasali Završni dokument

Prije samog glasovanja svaki od voditelja stručnih skupina u pet minuta iznio je preinake koje su napravljene s obzirom na pristigle intervente. Zatim su se članovi Skupštine očitovali najprije po tematskim jedinicama unutar pojedinih područja te potom glasovali za pojedinačna poglavlja i u konačnici cjelovit dokument. Tako je usvojen Završni dokument, koji se, osim uvoda, sastoji od pet poglavlja i ukupno 234 broja.

Na kraju vrijedi podsjetiti kako će Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano biti zaključena euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021. u 10:30.

Kopirati
Drag cursor here to close