SAD

Vraćeno jedno od najstarijih ručno napisanih evanđelja na svijetu

Kultura / Vjera | 02. 10. 2022. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuću godina star rukopis ukraden tijekom Prvog svjetskog rata vraćen je grčkom manastiru iz SAD-a, piše CNN u nedjelju, piše Hina.

Rukopis je jedno od najstarijih ručno napisanih evanđelja na svijetu, stoji u objavi Muzeja Biblije iz Washingtona koji ga je dobio 2014. godine.

Ispisan je u grčkom manastiru u južnoj Italiji na prijelazu iz 10. u 11. stoljeće. U periodu između 14. i 15. stoljeća prenesen je u manastir Kosinitza, znanom i pod imenom Theotokos Eikosiphoinissa, na sjeveru Grčke.

Vojnici su ga ukrali tijekom invazije bugarske vojske u Grčku tijekom Prvog svjetskog rata, uz 400 drugih dokumenata, knjiga, predmeta i novca, prenosi CNN. Dio plijena prodan je u Europi i na kraju je završio u američkim muzejima.

Ovaj manuskript ponuđen je aukcijskoj kući Christie’s 2011. godine, nakon čega ga je kupio Green Collection, jedna od najvećih kolekcija biblijskih spisa, izložena u muzeju u američkoj prijestolnici.

Grčka pravoslavna crkva zatražila je rukopis nazad 2015. godine. Muzej je potom počeo istraživati podrijetlo, shvativši da je ukraden iz Kosinitze. Muzej je 2020. kontaktirao Crkvu i izrazio želju da vrati taj artefakt, što se konačno dogodilo ovog četvrtka.

Kopirati
Drag cursor here to close