Volim Vitez

Vitežani u Grazu: Posjetili grob biskupa Garića, nastavljene aktivnosti na afirmacija njegova lika i djela

Članice i članovi Udruge Volim Vitez, koji su prije nešto više od dvije godine pokrenuli opsežne aktivnosti na afirmaciji najistaknutije osobe iz moderne povijesti Viteza, biskupa Joze Garića
Kultura / Vjera | 13. 11. 2021. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice i članovi Udruge Volim Vitez, koji su prije nešto više od dvije godine pokrenuli opsežne aktivnosti na afirmaciji najistaknutije osobe iz moderne povijesti Viteza, biskupa Joze Garića, koji je zbog spleta različitih okolnosti i nesklonih povijesnih silnica gotovo u potpunosti pao u zaborav, posjetili su Graz u Republici Austriji, točnije groblje svetoga Leonarda gdje počiva ovaj katolički biskup.

Naime, ovaj rođeni Vitežanin zbog bolesti 1945. godine napušta svoju rezidenciju i Banja Luku te odlazi na liječenje u Zagreb, a kako je to bilo vrijeme povlačenja hrvatske vojske i civila poznatije kao Križni put i sam biskup Garić odlazi u Graz gdje uskoro, 30. lipnja 1946. umire.

Pokopan je na groblju svetoga Leonarda. Radi se o velikom groblju koje sadrži brojne povijesno značajne grobne spomenike, a povijest groblje seže u 15. stoljeće. 

Kako do sada nije bilo značajnijih službenih izaslanstava iz Viteza koji su pohodili grob svoga jedinog biskupa Marina Alilović, Jakov Križanović i Stjepan Alilović su u ime Udruge Volim Vitez posjetili groblje, zapalili svijeću Gariću te uputili svoje molitve.

Također, kako navode, razgovarali su sa crkvenim dužnosnicima iz mjesne župe, a ove aktivnosti provode se kontinuirano. U povodu 151. godine od Garićeva rođenja (obilježeno 28.10.,op.a.) javnosti su predstavili bistu ovog, prvog rezidencijalnog, banjalučkog biskupa.

Kopirati
Drag cursor here to close