Blagaj

Velika Gospa proslavljena u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog

Liturgiju su služili paroh bjelopoljski Nebojša Radić i paroh blagajski Aleksandar Grčić.
Kultura / Vjera | 28. 08. 2023. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara danas je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice, gdje je organiziran Velikogospojinski crkvenonarodni sabor, koji je i ove godine okupio veliki broj Mostaraca sa svih strana.

Liturgiju su služili paroh bjelopoljski Nebojša Radić i paroh blagajski Aleksandar Grčić.

Radić je u propovijedi poručio da je kroz Presvetu Bogorodicu došlo spasenje i da svaka molitva upućena Bogorodici biva uslišena kod Isusa Hrista.

"Ona je ta kroz koju je stvorena naša Crkva. Mnoge crkve su posvećene njoj i mnogi sabori oko crkava jer je ona velika molitvenica. Sveti oci kažu tko god je posvetio molitvu Presvetoj Bogorodici znajte da je uslišena pred Gospodom", rekao je Radić.

Grčić je pozvao vjerni narod da svi blagajsku crkvu osjećaju kao svoj dom i da se brinu za nju kao za svoju kuću.

Pozvao je vjerni narod da pomogne u obnavljanju gostoprimnice kod Crkve Svetog Vasilije Ostroškog u Blagaju, bilo financijski, radom ili molitvom.

Svake godine Velikogospojinski crkvenonarodni sabor kod blagajske crkve okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine za koje je ovaj praznik dan jedinstva i poštovanja dugogodišnje tradicije, piše Srna.

U Blagaju su se oduvijek za Veliku Gospojinu održavali služba i sabor, a tradicija je nastavljena i nakon osveštanja Hrama 2016. godine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close