Tropletovi dani kulture

Večeras u Mostaru predstavljanje knjige Mučeništvo Marka Milanovića i predstava U godinama gladi

Kultura / Vjera | 12. 11. 2011. u 12:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Tropletovih dana kulture večeras će u katedralnoj dvorani u Mostaru s početkom u 19,00 sati biti predstavljena knjiga Mučeništvo Marka Milanovića.

Marko Milanović je mladić koji je prije 150 godina odbio zanijekati vjeru pred naletom banatskih hajduka pod vodstvom harambaše Save Ćeovića. Drugi mladić, koji je u strahu lagao da je pravoslavac bio je pošteđen, a mladić Milanović je ubijen jer, unatoč nagovaranjima prisutnih nije htio zanijekati vjeru i pripadnost Katoličkoj Crkvi.

O knjizi će govoriti don Ivan Štironja i Vide Milanović a u glazbenom dijelu programa nastupit će klapa Signum iz Čapljine.

Tropletove dane kulture možete pratiti uživo na linku.

Nakon predstavljanja knjige, na maloj sceni HNK-a Mostar biti će izvedena predstava U godinama gladi koja govori o životu u Hercegovini za vrijeme Prvoga svjetskog rata. Tekst je napisao fra Ante Marić, a predstavu izvode glumci HKUD-a Didak iz Gradnića pod vodstvom redateljice Tine Laco.

Mojsije hercegovačkog puka fra Didak Buntić, spašava gladnu i siromašnu djecu od gladi, a kako je to u ono vrijeme izgledalo moći ćemo vidjeti u ovoj predstavi. Ne zaboravimo jednu od najsjajnijih akcija u povijesti našega kraja i naroda.

Sinoć su u galeriji Katarine Kosače, u suradnji s knjižarom Logovita i izdavačkom kućom Verbum iz Splita, predstavljene knjige iz biblioteke Popularni hrvatski roman: U buri i oluji i Prvi Kralj. Predstavljač prof. dr. Marko Dragić je vrlo lijepo i nadahnuto govorio o povijesnim okolnostima i vremenima kroz koje je prolazio i u kojima je živio hrvatski narod na ovim prostorima. Zajedničko je nažalost svim tim vremenima da je u teškim situacijama i ratovima hrvatski narod redovito izlazio kao pobjednik, a da je najveće poraze doživljavao i doživljava u mirnim vremenima.

Uz to su prikazana i dva filma o Petru Barbariću i bl. Ivanu Merzu u župi sv. Tome i katedralnoj župi u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close