''Vatikan ih izdao''

Ukrajinski katolici razočarani nakon susreta pape Franje i patrijarha Kirila

Kultura / Vjera | 14. 02. 2016. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski grkokatolici osjećaju se kao da ih je Vatikan "izdao" nakon povijesnog susreta pape Franje i patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila i njihove zajedničke izjave koju ocjenjuju "spornom" u dijelu koji se odnosi na sukob na proruskom separatističkom istoku Ukrajine.

Tekst zajedničke izjave u kojemu se Pravoslavnu i Katoličku crkvu u Ukrajini poziva da se "suzdrže od sudjelovanja u sukobu i da ne podupiru naknadno širenje sukoba" na istoku "duboko je razočarao mnoge vjernike naše Crkve i ukrajinske građane", rekao je primas Grkokatoličke (unijatske) crkve mons. Svjatoslav Ševčuk, a prenijela je mrežna stranica te Crkve.

"Mnogi su me nazvali i rekli mi da se osjećaju izdani od Vatikana, razočarani zbog poluistina u tekstu i neizravne potpore Svete Stolice agresiji na Ukrajinu", dodao je.

Kako je rekao otac Svjatoslav, ova izjava navodi na mišljenje da se u Ukrajini vodi "građanski rat", a ne da je ona žrtva "agresije susjedne države".

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je potaknula sukob na istoku u kojemu je od travnja 2014. poginulo više od 9000 ljudi, da vojno podupire pobunjenike i da je onamo poslala svoje regularne snage.

Rusija niječe bilo kakvu izravnu umiješanost u ukrajinski sukob. I Irina Geraščenko, ukrajinska zastupnica zadužena za humanitarna pitanja u "skupini za Minsk" koja pregovara o miru na istoku zemlje, izrazila je u nedjelju svoje nezadovoljstvo.

"Hvala svoj braći grkokatolicima. I mi, pravoslavni Ukrajinci, osjećamo se razočarani. Ali očito ne i patrijarh Kiril...", napisala je na svojoj stranici Facebooka.

Pobunjenici u Ukrajini su uglavnom pravoslavci koji pripadaju Moskovskoj patrijaršiji i bore s s drugim pravoslavcima i grkokatolicima (unijatima) koji su povezani s Rimom.

Sveta Stolica i Papa neprestano pozivaju Ukrajince da se pomire i zaustave rat među kršćanskom "braćom" na veliku žalost unijata koji žele otvorenu osudu ruske politike u Ukrajini. Papa Franjo i patrijarh Kiril su se u petak sastali na Kubi, što je prvi susret poglavara dviju velikih kršćanskih Crkava u gotovo tisuću godina.

Kopirati
Drag cursor here to close