89. zasjedanje

U Mostaru započelo redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Biskup domaćin Petar Palić sve je pozdravio riječima apostola Pavla "Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!" (1 Kor 1,3) i poželio svima srdačnu dobrodošlicu u Mostar.
Kultura / Vjera | 20. 03. 2024. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zajedničke Svete mise u biskupskoj kapelici, u jutarnjim satima, 20. ožujka 2024., biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su svoje 89. redovito zasjedanje u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH.

Na početku zasjedanja nadbiskup Vukšić srdačno je pozdravio "svu članove , mostarsko-duvanjskoga biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog upravitelja mons. Petra Palića" i novoga banjolučkog biskupa mons. Željka Majića, pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena te apostolskoga vizitatora za župu Međugorje mons. Aldu Cavallia.

Foto: PR / Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

Pozdrav nadbiskupa

"Budući da je apostolski nuncij spriječen službenim obvezama koje ovih dana ima u Crnoj Gori, s nama je u ime Apostolske nuncijature njezin tajnik mons. Javier Camañes Forés", kazao je nadbiskup Tomo te srdačno pozdravio također drage goste.

"S nama je mons. Zdenko Križić, nadbiskup metropolita splitsko-makarski, kojega također molimo da prenese našu zahvalu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za pomoć i biskupima u Hrvatskoj i njihovim biskupijskim zajednicama za solidarnost s Crkvom i svim ljudima u BiH. Ovdje je i predstavnik Talijanske biskupske konferencije mons. Domenico Cornacchia, biskup talijanske biskupije Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi, te i njemu izražavamo bratsku dobrodošlicu i molimo ga da Talijanskoj biskupskoj konferenciji prenese našu zahvalnost za molitve i dragu pomoć iz toga dijela Crkve Kristove", kazao je nadbiskup Vukšić te ukratko podsjetio na točke dnevnog reda.

Budućnost BiH u odnosu na EU

"Ovo svoje zasjedanje održavamo u danima kad se donose važne odluke za budućnost Bosne i Hercegovine i njezin položaj u odnosu na Europsku uniju. I u nadi da će otvaranje pristupnih pregovora pomoći smirivanju stanja i jačanju sklada u društvu, poštivanju pojedinačnih i kolektivnih prava svih, gospodarskom razvitku i životnom standardu, ekonomskoj i pravnoj sigurnosti, odustajanju od secesionističkih i unitarističkih planova, te primjeni etike u društvenim odnosima i mogućnosti da svatko sebi bira predstavnike u političkom životu, ovo je prigoda ponoviti više puta izneseni stav da Konferencija zbog tih razloga podržava početak pregovora i samo pristupanje Europskoj uniji" kazao je nadbiskup Vukšić u svom pozdravu.

Riječi biskupa Petra Palića

Biskup domaćin Petar Palić sve je pozdravio riječima apostola Pavla "Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!" (1 Kor 1,3) i poželio svima srdačnu dobrodošlicu u Mostar.

Foto PR / Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

"Drago mi je što i ovo naše redovito zasjedanje održavamo uz svetkovinu sv. Josipa, zaručnika blažene Djevice Marije i zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Iskrena zahvala svima vama, a posebno tebi, nadbiskupe Zdenko, za sudjelovanje na jučerašnjoj Euharistiji u našoj mostarskoj katedrali. Okupljeni smo kao nasljednici apostola, kako bismo raspravili aktualna i važna pitanja koja su pred nama i kako bismo, čitajući znakove vremena, bili uvijek spremni na odgovor svakomu koji od nas zatraži obrazloženje nade koja je u nama (usp. 1 Pt 3,15)", kazao je biskup Palić u svom pozdravu.

Pozdrav

Potom je nadbiskup Križić prenio srdačne pozdrave predsjednika i svih biskupa HBK sa željom da ovo zasjedanje BK BiH bude plodonosno za dobro Crkve u Bosni i Hercegovini.

 "Prije nepunih tjedan dana imali smo zasjedanje dviju Konferencija, a prije nešto više od dva tjedna bili smo zajedno na radosnom događaju ređenja novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića, pa su to bile mogućnosti za razmjenu informacija o događanjima u našim sredinama", podsjetio je nadbiskup Zdenko.

Pozdrav u ime predsjednika i članova Talijanske biskupske konferencije uputio je biskup Domenico Cornacchia. Kazao je da je posljednjih godina Talijanska biskupska konferencija više puta i na različite načine propitivala temu mira i najprikladnijeg načina da se ponude obzori nade pa ponovno ističu hitnost da se čežnja za mirom izrazi u prijateljstvu, molitvi, odgoju i svjedočenju.

Foto: PR / Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine

Proslava Jubileja 2025. godine

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Dogovorit će i teme predstojećih susreta te razgovarati o uključivanju biskupijskih zajednica u proslavu Jubileja 2025. godine.

Radni dio zasjedanja završiti će u četvrtak, 21. ožujka u 12 sati konferencijom za novinstvo u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru na kojoj će sudjelovati nadbiskup Vukšić i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. (kta)

Kopirati
Drag cursor here to close