Protestantska crkva

U Mostaru obilježeno 500 godina Reformacije

Reformacija obilježava vrijeme u kojem Luther sa ostalim reformatorima prethodnih stoljeća isticao je i poučavao da je Biblija ili Sveto pismo Riječ Božja, upućena čovječanstvu i Crkvi
Kultura / Vjera | 03. 11. 2017. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u HKD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru obilježeno 500. godina Reformacije. Na događaju su govorili dr. Petar Kuzmić i dr. Stanko Jambrek, a u glazbenom dijelu su nastupili kantautor Danko Tomanić i vokalni ansambl Exultet.

Reformacija obilježava vrijeme u kojem Luther sa ostalim reformatorima prethodnih stoljeća isticao je i poučavao da je Biblija ili Sveto pismo Riječ Božja, upućena čovječanstvu i Crkvi. Većina reformatora zasnivala je svoj program reforme Crkve na poticaju pokoravanja autoritetu Biblije. Reformacija je u biti pokret biblijske obnove.

Stoljećima prije reformacije Biblija se rijetko čitala i rijetki su bili oni koji su poznavali što Biblija govori i znači. Vjera se većinom odnosila na suglasje s crkvenim izjavama o Bogu, čovjeku, Crkvi, svecima, moralnosti itd. Između vjernika i Biblije uobičajeno je bilo crkveno učiteljstvo i svećenici – koje je sebi prisvojilo pravo izlaganja i tumačenja Božje Riječi.

Objavljena na latinskom i grčkom jeziku Biblija je bila dostupna samo učenim ljudima. Za običan puk preostala su pak oskudna tumačenja Božje Riječi, koja im je hijerarhija priredila, često pravdajući tom riječju svoje političko, društveno i osobno ponašanje. Reformacija je stavila Bibliju u središte, smatrajući da obnavljanje vjere i odnosa s Bogom, kako pojedinaca vjernika tako i crkava, nije ljudsko djelo, već je rezultat izravne intervencije Boga u ljudsku povijest, djelo Duha Svetoga.

Tomu u prilog je išla i brzina širenja reformacije; vjernici su podrazumijevali da sudjeluju u izravnom Božjem djelovanju, priopćili su organizatori ranije.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježeno 500 godina Reformacije
Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježeno 500 godina Reformacije
Kopirati
Drag cursor here to close