Skup vjeroučitelja

Tri konfesije u Mostaru: Mir s Bogom, sa samim sobom, sa svojim bližnjima

Na okruglom stolu predavači su bili vjeroučiteljica pravoslavne vjeronauke Zorica Gojačić, vjeroučiteljica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić i stručni savjetnik za katolički vjeronauk Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Bušić.
Kultura / Vjera | 29. 05. 2023. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i SPCO Mostar, u prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru održan je okrugli sto na temu „Mir s Bogom, sa samim sobom, sa svojim bližnjima“.

Na okruglom stolu predavači su bili vjeroučiteljica pravoslavne vjeronauke Zorica Gojačić, vjeroučiteljica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić i stručni savjetnik za katolički vjeronauk Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Bušić, dok je moderator bila vjeroučiteljica Milja Tupanjanin.

  / Tri konfesije u Mostaru: Mir s Bogom, sa samim sobom, sa svojim bližnjima

Poslije pozdravnih riječi Duška Kojića, starješine Saborne crkve, obratio se Željko Bušić koji je istakao kako je naše vrijeme, vrijeme nemira i zabrinutosti i kako je naše traženje Boga i svetosti često nemirno i tjeskobno, umjesto da bude puno pouzdanja i mira, piše topportal.info.

On je o ovoj temi govorio iz perspektive katoličkih svetitelja kroz istoriju koji su propovijedali da je mir, koji ljubav ulijeva u vaša srca najdirektniji put u vječni život. ”Bog je Bog mira, uvijek i svuda treba živjeti mirno. Mir se podstiče poniznošću, treba izbjegavati užurbanost, a poslove obavljati brižno, bez žurbe i zabrinutosti. Mir je Isusovo kraljevstvo u duši, treba imati povjerenje u Boga i strpljenje, te ne zabrinjavati se zbog svojih padova. U miru je savršenstvo”, naveo je Bušić.

  / Željko Bušić 

Vjeroučitelja islamske vjeronauke Elvedina Kazazić je istakla da je u islamu mir sa Bogom, sa samim sobom i sa svojim bližnjima jedan od temelja vjere. ”Vjernik treba da bude u miru i harmoniji sa Bogom, te da teži ka unutrašnjem miru i ravnoteži, kako bi bio u stanju ostvariti mir i skladne odnose sa drugima. Prema islamskom učenju, Alah je izvor mira i muslimani se mole i traže utjehu od Alaha. Jedno od 99 Božijih imena u Kuranu jeste ime „Es-Selam“, a to znači „izvor mira“. Kuran i Hadisi (riječi proroka Muhameda) na nekoliko desetina mjesta govore o miru. Muslimani takođe vjeruju da je važno održavati dobar odnos sa samim sobom, njegovati um i dušu kako bi bili spremni da se izborimo sa izazovima i iskušenjima u životu. Mir sa samim sobom je prvi korak ka istinskom miru. Po pitanju odnosa prema bližnjima, islam se temelji na principu ljubavi, poštovanja, tolerancije i saosjećanja. Muslimani su pozvani da budu u miru sa svojim bližnjima, rodbinom i komšijama, kako bi mogli graditi harmonične odnose sa svima oko sebe”, navela je Kazazić.

Vjeroučiteljica pravoslavne vjeronauke, Zorica Gojačić navela je da mir u Bibliji mir može označavati odsustvo sukoba ili rata, te da on ipak predstavlja mnogo truda i napora zarad nečeg uzvišenijeg; zacijeliti ono što je polomljeno, ujediniti razjedinjeno, povezati prekinuto.

  / Zorica Gojačić 

”Mir znači priznati svemu dostojanstvo Božje tvorevine. U Starom zavjetu važan je izraz „Šalom“. On ima mnogostruko značenje i označava mir i blagostanje, sklad, savršenstvo, a kao glagol znači dovesti do punoće, harmonije. Sljedovanje Božjem zakonu donosi mir. Pravedan je onaj tko vrši volju Božju i pokorava se Zakonu. Starozavjetni proroci zahtijevaju da narod Božji mora da živi u pravednosti. To znači da se mir ostvaruje u saradnji sa čovjekom, a ne sam po sebi. Pošto vladari naroda Božjeg nisu bili uzor svome narodu u odanosti savezu sa Bogom, niti su mogli donijeti šalom, proroci najavljuju budućeg Princa šaloma, odnosno Kneza Mira. Sve o čemu su proroci govorili vodi nas do Hrista, čije je rođenje su anđeli najavili kao dolazak mira. U Novom zavjetu za mir se koristi grčka riječ „irini“. U jevanđeljima mir je radosna objava konačnog izmirenja Boga i čovjeka. Hristos donosi mir, ali je i sam mir. U Besjedi na gori Hristos posebno ističe da će se mirotvorci nazvati sinovima Božjim. Hristos također poziva da se na nasilje ne uzvraća nasiljem. Hristos svoje slušaoce poziva da budu savršeni kao Otac nebeski, odnosno da Božje ponašanje bude uzor ljudskom”, poručila je Gojačić.

  / Skup vjeroučitelja u Mostaru

Okruglom stolu  prisustvovali su sadašnji i bivši vjeroučitelji i njihovi đaci.

Kopirati
Drag cursor here to close