Saborni hram Svetog Arhangela Mihaila

Tijelo patrijarha u crkvi, građani ljube kovčeg i krst i pored upozorenja

U Sabornoj crkvi, se, i pored upozorenja, okupljen veliki broj građana, ne postoji distanca između njih, a neki ne nose ni maske.
Kultura / Vjera | 21. 11. 2020. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijelo preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja donijeto je u Saborni hram Svetog Arhangela Mihaila, gdje je u toku liturgija. Iako je SPC priopćila da će se tijekom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mjere, mnogo građana je u Sabornoj crkvi, malo njih nosi maske, nema distance, a okupljeni ljube kovčeg i krst.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) priopćio je da će se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

"Iz tog razloga, osiguran je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva svećenstvo i naše vjernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha", navodi se.

A u Sabornoj crkvi, se, i pored upozorenja, okupljen veliki broj građana, ne postoji distanca između njih, a neki ne nose ni maske. Kovčeg s tijelom patrijarha je otvoren, a preko se nalazi providno staklo koje okupljeni građani ljube.

Kako se vidi na snimcima, građani koji su tamo i povodom današnje slave, pričešćuju se istom kašičicom.

Tijelo preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha unijeto je u 8.40 u subotu u Saborni hram Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, tijekom liturgije, na dan slave hrama, a poslije toga bit će prenijeto u Hram Svetog Save, gdje će biti sahranjen u nedjelju.

Kovčeg s patrijarhom u hram su unijeli pripadnici Garde Vojske Srbije, prenosi Beta.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe s koronavirusom.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

Kopirati
Drag cursor here to close