Teologija u javnoj sferi

Teolozi i znanstvenici o odnosu morala i ekonomije, izbjegličkoj krizi, znanosti ...

Kultura / Vjera | 01. 02. 2016. u 07:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnji skup, pod nazivom "Teologija u javnoj sferi", u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, održava se po treći put, i to u Trebinju, od 4. do 6. veljače 2016. godine.

''Prerastajući u tradicionalno godišnje interaktivno okupljanje teologa i znanstvenika iz drugih znanstvenih područja, kao i osoba iz raznih sfera javnog života, uz prisustvo širokog auditorija, ovaj skup nastavlja ustrajavati u težnji ka sagledavanju odnosa, kako unutar samog bogoslovlja i života Crkve, tako i teologije i Crkve u javnom životu, to jest, sagledavajući njihov odnos s drugim znanostima, sferama života i interesima suvremenog čovjeka, te aktualnim pitanjima iz njegovog života, kao što su: izbjeglička kriza, sudjelovanje Crkve u radu sa zatvorenim osobama, odnos morala i ekonomije, relacija između teorije evolucije i teologije stvaranja ...'', navodi se u priopćenju koje potpisuje đakon Branislav Rajković predstavnik Eparhije ZHiP za odnose s javnošću.

S tim u vezi, poprimajući već prepoznatljive i jasne obrise vremena i mjesta za produktivan dijalog, uz sudjelovanje mnoštva znanstvenika i javnih djelatnika, sučeljavajući teistička, interteistička i ateističkih određenja, treći godišnji skup "Teologija u javnoj sferi "omogućuje diskusije u okviru, do sada u velikoj mjeri, profiliranih tema.

Kao sudionici u jednoj od šest sesija ovog skupa, između ostalih, raspravama će doprinijeti i arhiepiskop ohridski dr Jovan Vraniškovski, muftija mostarski Salem efendija Dedović, akademik prof. dr Vladimir Premec, prof. dr Danica Popović, prof. dr Mile Lasić, prof. dr Oliver Tomić, episkop zapadno-američki dr Maksim Vasiljević, prof. dr Aleksej Tarasjev, episkop zahumsko-hercegovački i primorski dr Grigorije Durić ...

U okviru ovogodišnjeg programa skupa bit će priređeno i otvaranje izložbe ikona profesora i studenata Visoke škole Akademije Srpska pravoslavne crkve za umjetnost i konservaciju, pod nazivom "Ikona u kontekstu XXI stoljeća", kao i predstavljanje knjige docenta dr Darka Đoga "Gnostički mit i mit o gnosticizmu", navodi se u priopćenju.

Svečanost otvorenja skupa održat će se u četvrtak, 4. veljače, s početkom u 10 sati u Kulturnom centru Trebinje.

Kopirati
Drag cursor here to close