Tradicija

Sveti Fermin i Sanfermines, trčanje s bikovima u Pamploni

Sveti Fermin od Amiensa, biskup Pamplone i kršćanski mučenik, rođen je oko 272. u Pamploni, a pogubljen oko 303. u Amiensu, za vrijeme Dioklecijanovih progona.
Kultura / Vjera | 25. 09. 2023. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SanFermin.com / Ilustracija

Dana 25. rujna katolička crkva slavi dan svetog Fermina, popularnog naročito u gradu Pamploni, gdje se njemu u čast održava poznata ulična utrka s bikovima.

Sveti Fermin od Amiensa, biskup Pamplone i kršćanski mučenik, rođen je oko 272. u Pamploni, a pogubljen oko 303. u Amiensu, za vrijeme Dioklecijanovih progona.

Porijeklom je navodno iz rimske obitelji senatorskog staleža. Postao je svećenik, a poslije i prvi biskup Pamplone. Šireći evanđelje se uputio u Amiens gdje je ubijen odsijecanjem glave. Tamo je početkom 16. stoljeća podignuta Amjenska katedrala.

Slavi ga se kao zaštitnika Navarre u čijem glavnom gradu Pamploni se održava svetkovina Sanfermines čiji je dio znamenita utrka bikova kroz grad, poznata kao "Encierro".

Video: Clara Catalán en la procesión de Sanfermin

Današnja pokrajina Navarre, koja je u sastavu Španjolske, ima dugu povijest i tradiciju nezavisnosti.

Navarra je uvelike povezana s narodom Baska, jednim od najstarijih u Europi, čiji jezik nije srodan ni s jednim drugim europskim jezikom. Dapače, Baske se ponekad smatra najstarijim europskim starosjediocima.

Inače, Sanfermines je postao vjerojatno najpopularnija svečanost u čitavoj Španjolskoj i godišnje je posjeti oko milijun ljudi. Poznatom ju je učinio već Ernest Hemingway 1920-ih godina.

Na gradske ulice pusti se krdo bikova i volova, koji trče do arene udaljene 826 metara. Svake godine se ozlijedi 200 do 300 ljudi pri toj trci, a do sada je poginulo ukupno 15 osoba.

Video: TOP SALVADAS - Descubre las mejores salvadas de YOUTUBE
Kopirati
Drag cursor here to close