Koristio pogrešne riječi

Svećenik u 26 godina pogrešno krstio tisuće ljudi

Punih je 26 godina župnik u Phoenixu, otac Andres Arango tijekom obreda prvoga katoličkog sakramenta koristio riječi "Krstimo te u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", umjesto "Krstim te", kako nalaže Vatikan.
Kultura / Vjera | 16. 02. 2022. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće katoličkih vjernika iz Sjedinjenih Država možda će se morati ponovno krstiti nakon što je crkva otkrila da je svećenik 26 godina koristio pogrešne riječi tijekom krštenja.

Punih je 26 godina župnik u Phoenixu, otac Andres Arango tijekom obreda prvoga katoličkog sakramenta koristio riječi "Krstimo te u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", umjesto "Krstim te", kako nalaže Vatikan.

Zašto je razlika između jednine i množine toliko važna objasnio je Thomas J. Olmsted, biskup Phoenixa.

"Nije zajednica ta koja krsti osobu i ugrađuje je u Crkvu Kristovu, nego Krist, i samo Krist predvodi sve sakramente. Dakle, Krist je taj koji krsti", rekao je.

Arangova pogreška otkrivena je sredinom 2021. godine, četvrt stoljeća nakon što je počeo djelovati kao svećenik, rekla je u utorak AFP-u glasnogovornica biskupije Katie Burke.

"Otac Arango koristio je netočnu terminologiju od početka svog svećeništva sve dok mu na to, prošlo ljeto nije skrenuta pozornost biskupije", rekla je.

"Nemam podatak o točnome broju ljudi krštenih između 1995. i 2021., ali vjerujem da se broje u tisućama."

Otkako je pogreška izašla na vidjelo, Arango je napustio svoj dotadašnji posao "da bi se posvetio iscjeljenju i pomaganju žrtvama ove pogreške", rekla je Burke.

"Biskupija blisko surađuje s ocem Arangom i župama u kojima je prethodno djelovao. Ondje se organizira ponovno krštenje svih koji su primili sakrament na pogrešan način."

Krštenje je za katolike važan sakrament jer samo oni koji su kršteni nakon smrti mogu u raj, prenosi Hina.

Problem je i u tome što je krštenje prvi sakrament pa nisu validni ni oni koji slijede nakon poput prve pričesti i krizme. Moguće je da će oni pogrešno kršteni morati ponoviti i ostale sakramente.

Biskupija je otvorila internetsku stranicu na kojoj odgovara na brojna pitanja zbunjenih i zabrinutih župljana. Među ostalim pitaju: "Utječe li to na moj brak?" i "Moram li se ispovjediti?"

Kopirati
Drag cursor here to close