Hrasno

Simpozij Don Stjepan Batinović- Svećenik Vjere u Hrasnu

Kultura / Vjera | 23. 08. 2013. u 11:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simpozij Studijski dan o Msgr Stjepanu Batinoviću će se održati 24. kolovoza 2013 godine u dvorani župe Hrasno s početkom u 9:00 sati.

Program:

9:00 Početak studijskoga dana

Pozdravne riječi će uputiti Don Antun Pavlović,župnik, Msgr. Ratko Perić,biskup, Don Ivo Šutalo,u ime Odbora

Izlagači:

1. Dr. don Milenko Krešić-Životni put don Stjepana Btinovića
2. Dr. don Ivica Puljić-Župa Hrasno u Dumino doba
3. Mr. don Mladen Šutalo-Dumina molitva i vjera
4. Dr. don Marko Šutalo-Don Stjepan u službi propovijedanja i posvećivanja
5. Mr. don Nikola Menalo-Vjera u pisanoj riječi don Stjepana Batinovića
6. Msgr. don Luka Pavlović-Dumin odnos prema Papi,biskupima i svećenicima
7. Don Rajko Marković-Vjera u izgradnji župe
8. Mr. don Ivo Šutalo-Dumo i duhovna zvanja iz Hrasna

Nakon izlaganja: Plenarna rasprava

U 12:00 h će biti Sv. misa u župnoj crkvi u Hrasnu koji će predvoditi biskup Ratko Perić, a pjevati će župni zbor " Vrelo života" – Studenci. U 13:15h će biti prigodni domjenak za uzvanike u župnoj dvorani, a glazbenu točku će izvesti "Vrelo života"-župni zbor župe Studenci.

Don. STJEPAN BATINOVIĆ

Mons. Stjepan Batinović (26. prosinca 1912. - 18. srpnja 1981.) bio je katolički svećenik, dugogodišnji župnik župe Hrasno, urednik časopisa Dumo i njegov narod, te utemeljitelj Svetišta Kraljice mira u Hrasnu. Rođen je u Dužima, tada gradačka, sada neumska župa u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Imao je devetero braće i sestara. Osnovnu je školu pohađao u Topolom, a nižu i višu gimnaziju u travničkom sjemeništu od 1925. do 1933. Bogosloviju je pohađao u Sarajevu od 1933. do 1938.
Za svećenika je zaređen u Sarajevu 20. veljače 1938. Kao kapelan je službovao u Prenju (1938.-1939.) i Stocu (1939.-1941.)

Od 1941. do 1947. službovao je u župi Trebimlja, a 8. siječnja 1947. biskup dr. Petar Čule ga premješta u Hrasno da neko vrijeme upravlja i župom Gradac. Godine 1965. imenovan je dekanom hrašanjskog dekanata. Na prijedlog biskupa Čule, 24. siječnja 1977. papa Pavao VI. uvrštava ga u "papinsku obitelj" počastivši ga naslovom kućnog prelata. Župnikom u Hrasnu ostaje sve do 24. rujna 1980. kada je razriješen službe na vlastitu molbu.

Odlaskom u mirovinu, na rastanku od vjernika, u časopisu Dumo i njegov narod (kojega je uređivao) napisao je: „Nadam se da će čitatelji Vjesnika razumjeti kako sam u ovim časovima duboko potresen. Nije mi se jednostavno rastati s narodom kojemu sam ja u dubini svoje duše bio odan i posvećen sa svim svojim bićem.Za taj narod sam živio i djelovao.“

U svom dugogodišnjem radu i nastojanju da župu pretvori u duhovno Svetište biskupije uspijeva 1977. kada župa Hrasno postaje biskupijsko Svetište Kraljice mira koja se slavi druge nedjelje mjeseca svibnja.

Tadašnji mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjski biskup Petar Čule odobrava da se Blažena Djevica Marija slavi kao Kraljica mira u Hrasnu, biskupijskom marijanskom svetištu. Iste godine na vrhu Gradine postavljen je brončani kip Gospe Kraljice mira, rad kipara Ante Starčevića čija uzdignuta ruke simbolizira traženje blagoslova od Boga za svakoga koji joj se utječe. Blagoslovom kipa 8. svibnja 1977. i službeno je otvoreno svetište.

Kopirati
Drag cursor here to close