Počinju slaviti Pesah

Seder večerom Židovi započinju slavlje Pasaha

Slavlje blagdana započinje veče prije prvog dana praznika večerom koja se zove "Seder večer".
Kultura / Vjera | 05. 04. 2023. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zalaskom Sunca Židovi u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu večeras počinju slaviti Pesah, jedan od najvažnijih židovskih praznika.

Slavlje blagdana započinje veče prije prvog dana praznika večerom koja se zove "Seder večer". Seder je hebrejska riječ koja znači red, a Seder večera je praznična, obredna večera na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrđenom redu.

Predsjednik JŽidovskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" Vladimir Andrle u izjavi za Fenu kazao je da Pesah predstavlja praznik slobode, spasenja i nade u bolju budućnost. To je dan kad se slavi izbavljenje židovskog naroda iz egipatskog ropstva. Tijekom Pesaha se organizira Seder večera koja ima svoj red.

''Na Seder tanjuru se nalazi pečena potkoljenica koja simbolizira žrtvu, jaje koje simbolizira novi život, gorke trave koje podsjećaju na težak život u ropstvu, zeleno povrće koje se umače u slanu vodu, haroset (mješavina jabuka, cimeta, oraha i vina) koje podsjeća na žbuku koju su Židovi koristili tijekom robovanja. Također se pije pet čaša vina. Sama Seder večera ima svoj red koji se sastoji od 15 rituala koji uključuju blagoslove, molitve, čitanje iz Hagade i drugo'', kazao je Andrle.

Istanuo je da se i danas Pesah slavi po utvrđenom redu koji je naveo.

''Židovska općina u Sarajevu svake godine organizira Seder večeru za svoje članove što je izuzetno dobra prilika da se, prije svega, članovi vide, druže ali i da mlađe generacije nauče više o svom identitetu i o ovom, jednom od najvažnijih, praznika za Židove'', podvukao je Vladimir Andrle.

Pesah se proslavlja do 13. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close