Na Bistriku

Sahranjen fra Luka Markešić

Kultura / Vjera | 12. 08. 2014. u 10:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misa zadušnica za preminulog fra Luku Markešića održana je danas u crkvi Franjevačkog samostana svetog Ante na Bistriku. Prostor samostanske crkve bio je premali za sve one koji su došli da bi izrazili svoju tugu zbog odlaska fra Luke Markešića i odali mu poštovanje za ono što je činio za života.

Fra Luka Markešić (Proslap 23. XII. 1937.- Sarajevo, 07.08.2014) istaknuti franjevac, doktor znanosti, profesor, aktivista sahranjen je danas na Fratarskom groblju na groblju Bare.

Gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu fra Ivan Šarčević obratio se brojnima koji su došli da isprate fra Luku Markešića i ovom prilikom osvrnuo se na njegov bogat znanstveni, a prije svega mirovni i ljudski angažman. Šarčević je podsjetio na brojne angažmane fra Luke Markešića u uspostavljanju i razvijanju dijaloga, dijaloga među pojedincima, narodima, dijaloga između Crkve i države.

"Fra Luka je bio prirodan. Rekao bih elementaran čovjek. Nekada djetinje zaigran, opušten. A nekada nepopustljiv i tvrd. Čovjek samostalan i samosvjestan do mjere da je svoju samosvjest hrabro i nepoklebljivo podizao do objektivnosti i opće istine koju bi i drugi trebali bez kalkulacija prihvatiti. Jer je ta istina govorio bi on očigledna i utemeljena u vjeri u Boga. Bio je spreman gubiti, biti ismijavan i izrugivan, postojati sam, ali ne izdati hrabrost ni cilj vlastitog poslanja. Čini mi se da je fra Luka shvatio svoj fratarski život kao svoju misiju u ovoj zemlji", rekao je Šarčević.

Kako je Šarčević podsjetio fra Luka je iza sebe ostavio generacije koje će kao i on vjerovati u Bosnu i Hercegovinu. Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić istaknuo je da je fra Luka Markešić imao dvije vrline, dvije prednosti - hrabrost i opuštenost. Kako je rekao Babić fra Luku nitko nije mogao uplašiti i ušutkati.

"Bio je opušten, veseo, sponatan i uvijek spreman za prijateljski razgovor", rekao je Babić. On je podsjetio da je fra Luka volio svoju Ramu, svoje Sarajevo, BiH, Bosnu Srebrenu ... I da je bio spreman kritizirati i to prije svega kršćane koji su kršćani samo po imenu, a ne i po djelu.

Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran je istaknuo da fra Luku Markešića treba slijediti u njegovim angažmanima pravde i mira. Kako je istaknuo provincijal fra Lovro Gavran fra Luka je uvijek djelovao iz ljubavi i uvjerenja, a nikad iz mržnje.

Fra Luka Markešić rođen je kao Mirko Markešić u Proslapu kraj Prozora, župa Rama-Šćit, 23. decembra 1937. Preminuo je u Sarajevu 7.avgusta. Osnovnu školu završio je u Šćitu (1946-50), srednju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1950-57, 1961), novicijat u Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci (1957-58), filozofsko-teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1960-66), postdiplomski studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Ljubljani (1966), gdje je magistrirao radom Suvremene teme poslanice Korinćanima: Izgradnja Crkve u Korintu(1969), te doktorirao temom Izgradnja Crkve prema prvom pismu Korinćanima(1972).

Za svećenika je zaređen 1964. Nakon svećeničkog ređenja (1964.), bio je kapelan u Zenici (1965-66, 1970-72), potom u Brajkovićima (1966-67) i Vijaci (1967-68), te član u Franjevačkom samostanu sv. Ante u Sarajevu (1968-70). Biran je za meštra bogoslova (1973-79), za definitora (1979-82) i provincijala Bosne Srebrene (1982-91). Od 1972. do smrti bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, u Nedžarićima. Odlikovan je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva za 2001 godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close