Nazočili Dodik i Vučić

Patrijarh Irinej pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu

Liturgiju i opjelo danas je u Hramu Svetog Save predvodio po hirotoniji najstariji mitroplit SPC-a, dabrobosanski Hrizostom
Kultura / Vjera | 22. 11. 2020. u 09:35 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kriptu Hrama Svetog Save u Beogradu položen je u nedjelju lijes s posmrtnim ostacima patrijarha srpskog Irineja, prvog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) koji će počivati u najvećoj bogomolji SPC-a.

Patrijarh Irinej preminuo je u Beogradu u petak ujutro od covida-19, a u subotu i nedjelju od njega su se liturgijama oprostili mitropoliti, vladike, i svećenstvo SPC-a, a mimohodom mu je počast odalo mnoštvo vjernika i štovatelja.

, a procesiji je, uz velikodostojnike SPC-a i pravoslavnih crkava u svijetu, te predstavnike vjerskih zajednica u Srbiji i diplomatskog zbora, nazočio i srbijanski državni vrh, te predstavnici Srba u regiji.

Foto: Kurir / Sahrana patrijarha Irineja

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je vijest o smrti poglavara SPC-a rastužila milijune Srba diljem svijeta, ali i ljude dobre volje u svijetu, naglasivši da je patrijarh bio "nepokolebljiv stup crkve Svetosavske".

"Patrijarh nas je predvodio tiho, mudro i strpljivo ka carstvu nebeskom. Svojim odlaskom pokazao nam put kojim ćemo, svatko u svoje vrijeme, jednoga dana svi poći", rekao je mitropolit Hrizostom, koji će do izbora novog poglavara SPC-a predsjedati Sinodom SPC-a.

Hrizostom je rekao da je patrijarh „neumorno radio na dobrobit i Crkve i svog naroda, ali i Ekumenske crkve“, te da je „tugovao i patio zbog raskola u pravoslavlju“.

Episkop bački Irinej je, opraštajući se u ime svećenstva SPC-a, rekao da je „mekoća patrijarha bila njegova snaga, a njegova suzdržanost je bila njegova mudrost, i svojom rukom čvrsto je držao kormilo Srpske Crkve“.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je u oproštajnom govoru nad odrom poglavara SPC-a da je patrijatrah Irinej „stvarao Srbiju mira, koja razumije, okuplja, pobjeđuje radom i mudrošću i koja ne zna i nema potrebu mrziti“.

„Jedno vrijeme se završilo, vrijeme patrijarha mudrosti, ljubavi, vrijeme razuma“, rekao je Vučić.

"Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog s Vatikanom i uvjerio papu Franju da (Alojzije) Stepinac nije svetac. Završio je Hram Svetog Save“, ocijenio je srbijanski predsjednik.

„Ne brini za mene, nego vidi da oko (Republike) Srpske i Kosova napravimo sve što možemo“, prenio je Vučić poruku patrijarha, navodeći da je to bio posljednji njihov razgovor dok je patrijarh bio na liječenju.

Foto: EPA / Ispraćaj patrijarha Irineja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je kako današnji skup u povodu smrti poglavara SPC-a odražava njegovu želju „da se srpski narod okupi i drži zajedno i u volji i nevolji“.

Poruku patrijarha moskovskog Kirila tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save pročitao je mitropolit Ruske Pravoslavne Crkve Ilarion.

Prenoseći sućut i suosjećanja patrijarha moskovskog Kirila, mitropolit Ilarion ocijenio je da je patrijarh Irinej „i u posljednji čas svog zemaljskog života, podijelio stradanja“ onih vjernika i svih ljudi „čiji je život prekinula strašna epidemija“.

Patrijarh Irinej je 1. studenoga, u katedralnoj crkvi u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od covida-19, a četiri dana kasnije primljen je na liječenje u beogradsku vojnu bolnicu zbog infekcije koronavirusom, gdje je i umro.

Srbijanska vlada u petak je proglasila trodnevnu žalost, a vjernici i štovatelji su u subotu, tijekom noći i danas mimohodom odavali počast poglavaru SPC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close