Pričali smo s don Ivanom

Badnji dan je u nedjelju, treba li postiti?

Ove godine, Badnji dan je u nedjelju, pa su se brojni vjernici zapitali treba li ove godine postiti
Kultura / Vjera | 21. 12. 2017. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića u kršćanskom kalendaru.

Ime Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" (stsl. bad) budući da se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje, ovaj dan je kod Hrvatskog naroda bogat raznim običajima, a Badnja večera se sastoji od posne trpeze.

No ove godine, Badnji dan je u nedjelju, pa su se brojni vjernici zapitali treba li postiti na Badnji dan.

Odgovor smo potražili kod don Ivana Perića župnika župa sv. Marka Cim i sv. Luke Ilići.

''Što se tiče posta i nemrsa, Crkva nas vjernike na post i nemrs obvezuje samo dva dana kroz cijelu godinu, a to su Čista srijeda ili Pepelnica i Veliki petak. Međutim u hrvatskom narodu je bio običaj postiti i neke druge dane, kao što su Badnji dan, dan uoči Ivandana, utorke svetom Anti, petke na čast Presvetom Srcu Isusovu i slično. Međutim ovo je sve na razini dobre volje, ali nije zakon'', rekao je za Bljesak.info don Ivan.

Dakle, post i nemrs na Badnji dan nisu obvezni, ali tko želi dobro će doći.

''Post na Badnji dan je bila obvezna do Drugog vatikanskog koncila 1965. godine, nakon toga je ostao samo kao topla preporuka. To nema veze što pada nedjeljom, kod nas je to u narodu krivo protumačeno, primjerice kada se za Korizmu odreknete nečega, pa to čega ste se odrekli jedete nedjeljom jer ''nedjelja ne pozna posta''; to je floskula to nije nikakav propis Crkve. No tko želi postiti sigurno neće škoditi'', poručio je don Ivan.

''Ono što vjernici zaboravljaju je da je svaki petak u godini obvezan za nemrs (ne jede se meso), a ne samo za vrijeme Korizme'', napomenuo je don Ivan.

Kopirati
Drag cursor here to close