Mostar

Predstavljen zbornik "U jedinstvu, slobodi i ljubavi"

Kultura / Vjera | 25. 02. 2016. u 20:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbornik znanstvenih radova ''U jedinstvu, slobodi i ljubavi'' koji je priredio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, predstavljen je u četvrtak u Velikoj katedralnoj dvorani u povodu 25. obljetnice biskupske službe mons. dr. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskoga.

Zbornik je predstavljen uoči XVIII. redovitog godišnjeg zajedničkog zasjedanja biskupa BK BiH i HBK.

Na 527 stranica trideset i jedan autor napisao je priloge o mons. Puljiću podijeljene u tri cjeline: Život i djelo nadbiskupa Puljića, Nadbiskupu s poštovanjem i Sjećanja na nadbiskupa Želimira.

Dr. Vukšić, bivši student mons. Puljića, nastojao je okupiti bivše nadbiskupove studente i svećenike koje je zaredio te one koji su kroz život bili povezani s mons. Puljićem. U prvom dijelu deset priloga obrađuju njegovo pastoralno, teološko, društveno, znanstveno, odgojno i spisateljsko djelovanje. U drugom dijelu četrnaest priloga obrađuju filozofske, teološke, povijesne, misiološke, književne i odgojne teme. U trećem dijelu je pet spomenarskih priloga autora koji su s mons. Puljićem u rodbinskoj vezi, prijateljskom odnosu i sjećaju se odrastanja, upoznavanja, druženja, studiranja i suradnje s njim, što knjizi daje živost, piše kbf.ba.

''Ova je knjiga ugledala svjetlo dana u povodu srebrenog jubileja biskupske službe. Zbornik je priredio Želimirov nekadašnji student mons. dr. Tomo Vukšić, iskreno mu zahvaljujemo na ovom pothvatu. Među imenima s prilozima je pet biskupa, nadbiskupa, kardinala, jedan papa, 12 svećenika i dva laika. Izražavam srdačne čestitke mons. Želimiru na srebrenoj obljetnici biskupstva, i želim mu Božji blagoslov'', rekao je biskup domaćin mons. Ratko Perić.

''Krilatica autora po meni se krije u poslovici 'Ni đavlu služiti ni spavati, već sve na veću slavu Božju raditi'', rekao je između ostalog u svom izlaganju profesor filozofije Ivica Musić, ističući kako se svećenik, biskup i nadbiskup nikada nije umorio radeći na njivi Božjoj, nego je neprestano i otvoreno ustajao protiv topova raznih ideologija srcem i dušom, zauzet za zemlju i povjerene mu ljude.

O knjizi su govorili i mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, urednik; dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. U glazbenom dijelu nastupila klapa 'Narenta'.

Prije predstavljanja zbornika, Svetu misu u mostarskoj katedrali Majke Marije Crkve predslvio je nadbiskup Želimir Puljić.

Inače, u okviru XVIII. redovitog godišnjeg zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, u petak 26. veljače u 12.30 sati u Kući susreta 'Emaus' u Bijelom Polju (Potoci) bit će upriličena konferencija za novinstvo na kojoj će govoriti: predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić i biskup domaćin mons. Ratko Perić.

Na dnevnom redu zasjedanja bit će, između ostalih, sljedeće teme: Hrvatska inozemna pastva, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, misijska djelatnost Crkve u Hrvata, rad Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij te zajednička liturgijska pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close