Pravoslavni

Božićni prijem - Svaki čovjek dobre vjere i namjere dobrodošao je u Mostar

Svečani božićni prijem upriličen je u Galeriji kraljice Katarine.
Kultura / Vjera | 08. 01. 2024. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni božićni prijem u povodu pravoslavnog Božića održan je u ponedjeljak, 8. siječnja 2023. godine u Mostaru.

Svečani božićni prijem upriličen je u Galeriji kraljice Katarine, kako je ranije i najavljeno iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' – Gradski odbor Mostar.

''Važno je da je sprska zajednica rganizirala ovaj prijem da pošaljemo zajedno jednu poruku zajedništva, suživota i kako nakon nesretnih 90-ih, ponovo pokušavamo izgraditi povjerenje među svim narodima i ljudima dobre volje'', kazao je u ponedjeljak mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Foto: Bljesak.info / Božićni prijem u Mostaru

U svom uvodnom obraćanju Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva iz Mostara izrazila je zahvalnost svima na dolasku.

''Ovo je 18. put da organiziramo prijem i koncert, i kako nastavljamo čuvati tradiciju kulture, na ovaj način želimo da radost praznika podijelimo s našim susjedima. Božić i svi ostali praznici u Mostaru su se slavili zajedno, to daje posebnu ljepotu i čar u sve tri konfesije'', rekla je Bjelica Šagovnović, naglašavajući da je ''Božić praznik mira i ljubavi ali i podsjetnik da moramo njegovati naše odnose u tako graditi bolji život i budućnost.''

Mostarski gradonačelnik je napomenuo kako se želi poslati poruka multietničkog grada.

''Smatramo da je svaki čovjek dobre vjere i namjere dobrodošao u Mostar, da zajedno živimo i gradimo duh tolerancije'', istaknuo je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Božićni prijem u Mostaru

Prisutnima se obratio i Arhimandrit Danilo Pavlović iguman manastira Žitomislić.

''Božić je praznik mira, ljubavi i Božije pružene ruke čovjeku. Želimo poslati poruku da smo i mi ljudi koji ovdje žive stoljećima, da želimo graditi Mostar kakav jeste, grad sva tri naroda, sve tri vjere i grad koji ima potencijal biti primjer svim ostalim gradovima u BiH'', kazao je Pavlović.

Nakon prijema bit će održan božićni koncert na kojem će nastupiti glazbeni ansambl "Fenečki biseri".

Na koncertu jednu numeru tradicionalno izvode učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovniih i srednjih škola.

Foto: Bljesak.info / Božićni prijem u Mostaru

Organizatori prijema i koncerta su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i Manastira Žitomislić.

Kopirati
Drag cursor here to close