Velik značaj

Posvećena obnovljena pravoslava crkva u Čapljini

Paroh čapljinski Marko Gojačić rekao je da je Saborna crkva u Čapljini, nakon mostarskog Sabornog hrama, najveća pravoslavna crkva u dolini Neretve
Kultura / Vjera | 28. 07. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnovljena Saborna crkva Hristovog Vaznesenja u nedjelju je posvećena u Čapljini.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

Paroh čapljinski Marko Gojačić rekao je da je Saborna crkva u Čapljini, nakon mostarskog Sabornog hrama, najveća pravoslavna crkva u dolini Neretve i da je njena obnova od velikog značaja za Srbe na ovom području, javlja RTRS.

‘’Crkva je bila zapaljena i devastirana u posljednjem ratu, a 2007. godine počela je obnova. Uz pomoć institucija Republike Srpske, grada Čapljine i brojnih vjernika crkva je u potpunosti obnovljena i danas imamo divan i dostojanstven hram’’, rekao je Gojačić Srni.

On napominje da pravoslavna zajednica u Čapljini broji oko 280 vjernika i da je obnova ovog hrama za njih od posebnog značaja.

‘’Iako mali kao zajednica uspjeli smo da se organiziramo i obnovimo naš hram. Nadamo se da će njegova obnova možda biti ohrabrenje za povratak Srba na ovo područje’’, istakao je Gojačić.

Saborna crkva u Čapljini izgrađena je i posvećena 1911. godine za vrijeme episkopa zahumsko-hercegovačkog Petra i svećenika Vase Medana.

Na području čapljinske parohije 2015. izgrađen je Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima posvećen prebilovačkim novomučenicima.

Paroh Gojačić kaže da bi u ovoj godini trebala početi i obnova Crkve Uspenja presvete Bogorodice u Gabeli koja je izgrađena prije 155 godina, prenosi RTRS.

On je dodao da je u tijeku oslikavanje fresaka u Crkvi preobraženja Gospodnjeg u Klepcima, koja je jedna od najstarijih u Eparhiji, te da postoji inicijativa za obnovu crkava u Ljubuškom i Gornjem Hrasnom.

Kopirati
Drag cursor here to close