Susret muftije i sociologa

Poruka sa zagrebačkog susreta: BiH je kuća s četiri ulaza

U sklopu svoga boravka u Zagrebu, dopredsjednik Vijeća mladih općine Posušje sastao se s muftijom Hasanovićem
Kultura / Vjera | 25. 01. 2018. u 10:13 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatsko-bošnjački odnosi moraju biti na optimalnoj razini razumijevanja, uvažavanja i međusobnog poštovanja! Kršćani i muslimani nemaju samo prava, već i obveze i dužnosti!'', dio je poruke sa zajedničkog sastanka muftije zagrebačkog, efendije dr. Aziza Hasanovića i dopredsjednika Vijeća mladih općine Posušje, Joze Kolobarića.

Naime, u sklopu svoga boravka u hrvatskoj prijestolnici, Kolobarić se sastao s muftijom Hasanovićem i razgovarao o hrvatsko-bošnjačkim odnosima, nužnosti interreligijskog učenja, međusobnom upoznavanju, predrasudama, nužnosti dijaloga, lošoj politici u BiH te položaju islamske zajednice u Hrvatskoj, za koji muftija kaže kako može biti model u svijetu, tamo gdje su muslimani i kršćani manjina.

Sam papa Franjo I. pohvalio je taj model kada je zaprimio muftiju Hasanovića na audijenciju. Islamska religija stekla je ravnopravnost 1916. godine te djeluje u Hrvatskoj kao internacionalna zajednica, mada najviše okuplja Bošnjake.

Pravni akt koji je posebno doprinio vjerskim zajednicama ima svoje utemeljenje u 2002. godini i kao takav daje široku lepezu djelovanja vjerskim zajednicama. Upravo je spomenuti pravni akt muftija Hasanović posebno istaknuo u razgovoru s mladim sociologom.

Kolobarić je u razgovoru sa zagrebačkim muftijom stavio naglasak na riječi tubingeškog profesora, katoličkog teologa Karl-Joseph Kuschela, koji ističe kako je Bosna i Hercegovina kuća s četiri ulaza - židovskim, katoličkim, islamskim i pravoslavnim. Osvrnuo se i na riječi pokojnog pape Ivana Pavla II. koji je prilikom posjeta džamiji u Damasku 2001. godine istaknuo kako  muslimani i kršćani vjeruju u jednog Boga te su dužni graditi zajedničku obitelj.

Sugovornici na zagrebačkom susretu su došli do konsenzusa o negativnim aspektima samoviktimizacije, s otklonom da se svačija patnja poštuje i uvažava. Složili su se i o nužnosti boljeg upoznavanja Hrvata i Bošnjaka te nužnosti interreligijskog učenja parafrazirajući ajet iz Kur'ana - Na narode vas On dijeli da se bolje upoznate.

Kolobarić je pozvan biti jedan od predavača na znanstvenom simpoziju „Religija i politika“, koji će se održati 21. i 22. travnja 2018. godine, na kojem će izlagati na temu „Politizacija i politeizacija monoteističkog Boga - paradigma BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close