Nakon odluke suda

Poljska želi od cenzure spasiti kip Ivana Pavla II. u Francuskoj

''Poljska vlada će pokušati spasiti od cenzure spomenik papi i predložit će njegovo prebacivanje u Poljsku''
Kultura / Vjera | 28. 10. 2017. u 20:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Spomek papi Ivanu Pavlu II.

Poljska konzervativna premijerka Beata Szydlo je izjavila u subotu da će Poljska pokušati spasiti od cenzure kip Ivana Pavla II. u Bretanji nakon što je francuska vlada naložila općini Ploermel da ukloni križ koji se uzdiže iznad luka koji ga uokviruje.

''Poljska vlada će pokušati spasiti od cenzure spomenik našem sunarodnjaku i predložit će njegovo prebacivanje u Poljsku u slučaju dogovora francuskih vlasti i lokalne zajednice'', rekla je Szydlo, prenosi agencija PAP.

Francuska vlada je u srijedu naložila Ploermelu da makne križ iznad kipa Ivana Pavla II. na jednom gradskom trgu u ime poštivanja zakona o odvajanju crkve od države, javlja Hina.

Najviša francuska pravosudna vlast je potvrdila odluku u prvoj instaci i daje šest mjeseci gradu Ploermel da pristupi povlačenju križa. Sam kip nije doveden u pitanje.

''Naš veliki sunarodnjak, veliki Europljanin je simbol ujedinjene kršćanske Europe. Diktat političke korektnosti, laiciziranje države ostavljaju mjesto vrijednostima koji su nam kulturno strane i vode u teroriziranje svakodnevnog života Europljana'', izjavila je poljska premijerka.

U travnju 2015. je sud odredio gradonačelniku Ploermela da pokrene povlačenje spomenika. Ta odluka je poništena u prosincu 2015. zbog propusta u pravnom postupku. Državno vijeće djelomično daje za pravo upravnom sudu koji ocjenjuje da je križ u suprotnosti sa zakonom iz 1905. koji zabranjuje podizanje vjerskih znakova i simbola na javnim spomenicima ili na bilo kojem javnom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close