Blagdan sv. Josipa

Poklonite očevima malo vremena

Poklonite očevima malo vremena, i pažnje, jer danas je njihov dan. Nastao je u čast muškom roditeljstvu i utjecaju očinstva na društvo.
Kultura / Vjera | 19. 03. 2023. u 15:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadanašnji se dan (19. ožujka) u nekim državama obilježava Dan očeva. Ovaj datum je odabran zbog blagdana sv. Josipa, dakle kako ga navode katolički Dan očeva slavi se 19. ožujka na blagdan svetog Josipa, tesara iz Nazareta koji je bio zaručnik Djevice Marije i Isusov zemaljski otac.

Proglašen je zaštitnikom sveopće Crkve te zagovornikom obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika, doseljenika, obrtnika, inženjera i radnika. Sveti Josip proglašen je i zaštitnikom Hrvatske i hrvatskog naroda, ali i mnogih drugih država.

Vrijednost šutnje

Sv. Matej kaže za njega da je bio pravednik, što znači krepostan i svet muž. Živio je skromno u gradiću Nazaretu u pokrajini Galileji na sjeveru Palestine i svojim radom je uzdržavao sv. Obitelj.

Sv. Josipa nazivaju i šutljivim svecem, jer evanđelja ne prenose niti jednu jedinu riječ koju je on izgovorio. Ali to ne umanjuje njegovu ulogu koju mu je Bog povjerio u djelu spašavanja čovjeka i u odgoju Njegovog Sina. Stoga se za sv. Josipa može reći da je upoznao vrijednost šutnje i da nije bio čovjek velikih riječi, nego čovjek djela i rada.

Sv. Josip primjer je povjerenja u Boga i predanog vršenja Božje volje. Bog, preko anđela, priopćava Josipu svoju volju i Josip tada spremno mijenja svoje vlastite ljudske planove o sebi, o Mariji i Isusu i njihovom zajedničkom životu, te ne oklijevajući usklađuje svoje želje i zamisli s voljom Božjom. No on to ne čini iz neke ropske poslušnosti prema Bogu nego zato jer ima povjerenja u Boga, jer je svjestan da Bog zna što je za njih i za sve najbolje.

 

Očevi igraju ključnu ulogu u psihološkom razvoju svoje djece od trenutka njihovog rođenja. Mnogima je otac uzor u životu, stoga je očinska figura u obitelji itekako važna.

Najstariji zapis i dvije priče

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

 

No postoje i dvije priče o nastanku ovog posebnog dana.

Amerikanka Sonora Smart Dodd imala je glavnu ulogu u obilježavanju toga dana u Americi. Nju je nadahnuo rad Ane Jarvis, koja je bila zagovornica proslave Majčinog dana.

Sonora je željela obilježiti i proslaviti svojeg samohranog oca dok je za Majčin dan slušala propovijed u crkvi 1909. godine. Osjećala se kao da majke dobivaju sve priznanje za odgoj djece te je smatrala da i očevi trebaju dobiti svoj posebni dan jer su jednako bitni u odgoju djece.

Njezin je otac bio itekako poseban.

William Smart, veteran građanskog rata, ostao je udovac kada je njegova supruga umrla za vrijeme poroda šestog djeteta. Sam je podizao šestero djece na maloj farmi u Washingtonu. Kako bi mu pokazala zahvalnost za sve teške poslove i ljubav koju je dao njoj i njezinoj braći i sestrama, Sonora je odlučila da bi trebao postojati dan na koji bi ljudi slavili sve očeve, poput njega.

Prvotno je predložila da Dan očeva bude 5. lipnja, na godišnjicu smrti njezina oca, ali zbog nezgodnog planiranja i raznih poteškoća koje su se pojavile u organizaciji, slavlje u Spokaneu u Washingtonu odgođeno je na treću nedjelju u lipnju.

Druga priča o prvom danu Očeva u Americi dolazi iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji kada je 5. srpnja 1908. Grace Golden Clayton predložila svećeniku u lokalnoj crkvi da održi propovijed u čast očevima koji su poginuli u eksploziji rudnika, u kojem je poginuo ukupno 361 muškarac, piše portal Art of Manliness.

Otac je prozor u svijet

Dan očeva izvanredna je prilika da se katolički očevi osvrnu na svoju ulogu u obitelji, a suprugama i djeci da im zahvale na njihovoj prisutnosti i životnoj potpori. 

Do druge godine života dijete se osjeća kao dio majke i s njom se poistovjećuje. Nakon tog razdoblja ono shvaća da je osoba za sebe. Prva najbliža osoba koja nije majka i s kojom stvara poseban odnos jest upravo otac. Za svako dijete otac predstavlja svijet s kojim se ono susreće i upoznaje. U današnjim okolnostima kada su obitelji suočene s mnogim izazovima i kada obiteljske situacije nisu idealne, Bog svoju djecu ipak ne ostavlja samu i pronalazi način kako ih dozvati natrag u svoje okrilje. 

Molitva oca

Vječni Oče, ti koji si izvor svakoga očinstva na nebu i na zemlji, podari mi mudro očinsko srce kako bih u ljubavi i primjerenoj stezi, zajedno sa suprugom, podizao i odgajao svoju djecu. Pomozi mi da, po uzoru na tvoje milosrđe, budem spor na ljutnju i velikodušan u praštanju te tako svoje tjelesno očinstvo svednevice bogatim Duhom koji od tebe dolazi, osobito milosnim darom blagosti i razumijevanja. Udijeli mi milost vjerodostojnoga svjedočenja kršćanskih kreposti, u prvom redu vjere, nade i ljubavi, kako bih kao muž i otac bio pouzdan oslonac svima s kojima dijelim radosti i brige životnog hoda u Crkvi i društvu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Kopirati
Drag cursor here to close