Stari islamski običaj

Podjela ašure ispred Karađoz-begove džamije okupila sve generacije građana

Ašura je veoma značajan dio islamske tradicije u obilježavanju 10. muharrema, prvog mjeseca u hidžretskoj godini.
Kultura / Vjera | 02. 10. 2017. u 21:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podjela tisuću porcija Ašure u Mostaru ispred Karađoz-begove džamije večeras je okupila sve generacije građana koji su uživali u jedinstvenim okusima višestoljetnog jela sa sedam vrsta slatkih namirnica i potvrdili da je ašura zaista simbolično jelo koje zbližava sve ljude, javlja Anadolu Agency (AA).

Podjelu ašure za prolaznike u gradu na Neretvi organizirali su Yunus Emre institut u Mostaru i Grad Bursa u suradnji s Karađoz-begovom medresom i potporu TIKA-e.

Direktor Yunus Emre instituta u Mostaru, Yunus Dilber, ističe da je ašura veoma značajan dio islamske tradicije u obilježavanju 10. muharrema, prvog mjeseca u hidžretskoj godini.

"Ponosan sam da smo uz bogat program ovog mjeseca, večeras u Mostaru pripremili 1 000 porcija ašure", kaže Dilber za Anadolu Agency (AA).

Cilj ove aktivnosti, kako ističe, jeste da se, uz očuvanje tradicije, iz Mostara pošalje poruke mira, humanosti, dijaloga, tolerancije, razumijevanja, ljubavi, bratstva i multikulturalnosti, što je osnova svakog zdravog društva za prosperitet kojem teži ljudski rod.

Predstavnik Grada Burse iz Turske, Muhammed Gumussoy, ističe kako je s TIKA-om i Yunus Emre institutom želio nešto uraditi za ljude u BiH koje smatraju svojom braćom po tradiciji.

"Ašura je stari islamski običaj i zbog toga smo željeli doći u BiH i podijeliti ašuru s ljudima s kojima dijelimo tradiciju. Nije slučajno što dolazimo iz Burse jer je Burska poznata kao grad u kojem je puno ljudi porijeklom s Balkana, a posebno iz BiH. Smatramo da se na ovaj način povezujemo s našim davno izgubljenim i ponovno pronađenim rođacima", kazao je Gumussoy za Anadolu Agency (AA).

Predstavnik socijalnog i obrazovnog odjela Grada Burse, Ibrahim Karaman, ističe kako je podjela ašure, pored Mostara, upriličena i u Sarajevu, te da pored BiH Grad Bursa dijeli ašure u još šest država Balkana, među kojima su Makedonija, Srbija i Kosovo.

"Uz dijeljenje ašure imali smo, uz pomoć TIKA-e i Yunus Emre instituta, i brojne druge aktivnosti. Ovih dana ćemo na Balkanu podijeliti 40.000 porcija ašure, a to je sve jedan po jedan selam braće iz Burse za ljude Balkana", kazao je Karaman za Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje Ašure je prema islamskoj predaji podsjećanje na jelo koje je poslanik Nuh (Noa) pripremio nakon potopa od namirnica koje je skupio na lađi.

Noć ašure je deseta noć mjeseca muharrema. Muharrem je jedan od četiri sveta mjeseca islamu. Ašure je najdragocjenija noć u tom mjesecu. Prema učenju Kur'ana, Allah, dželle-šanuhu, je na Dan ašure uslišao mnoge molitve. Stoga, uz molitve, spremanje tradicionalnog jela koje se dijeli s prijateljima, susjedima i siromasima ima posebnu simboliku zbrajanja dobrih djela na putu približavanja Uzvišenom Bogu.

Kopirati
Drag cursor here to close