Velika Gospa

Počinje Devetnica: Brijeg spreman za tisuće vjernika

Kultura / Vjera | 05. 08. 2015. u 14:44 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa Uznesenja BDM i Franjevački samostan Široki Brijeg u četvrtak će spremno dočekati tisuće vjernika jer upravo tada počinje Devetnica uoči blagdana Velike Gospe.

Upravo je u srijedu u poslijepodnevnim satima završen parking na Bakamuši u podnožju crkve.

Asfaltirano je i popločano oko 8.000 četvornih metara te označeno je 320 parking mjesta. Pored asfaltiranog dijela, vjernici će moći koristiti i ostatak Bakamuše za parking svojih automobila, potvrđeno je za Bljesak.info iz Franjevačkog samostana Široki Brijeg. Također, parking će uskoro biti pod video nadzorom te će se dodatno ”ušminkati” sami ulaz te ostali prilazi. Projekt je financiran od strane Franjevačkog samostana Široki Brijeg te donacija vjernika i gospodarstvenika.

Radi se, radi…

No, radovi na parkingu nisu jedini. Naime, u tijeku je restauracija pročelja crkve Uznesenja BDM, a koja će potrajati sigurno još godinu dana.

Također, u tijeku su i posljednji radovi na rekonstrukciji i obnovi ratnog skloništa gdje su za vrijeme Drugog svjetskog rata pobijeni hercegovački franjevci. Kamenje kojim se obnovila unutrašnjoj skloništa donirana je od vlasnika starih kuća s područja Širokog Brijega te će time sklonište zadržati veliki dio izvornosti. Jedna zanimljivost za sklonište je to da smo točno u podne u unutrašnjosti skloništa izmjerili temperaturu od 13 stupnjeva Celzijevih dok je vani u isto vrijeme u hladu iznosila 37. Osim radova na unutrašnjosti, uskoro će se urediti i okolni prostor koji će biti namijenjem za molitvu.

Brijeg će dobiti duhovno-kulturni centar

Zgrada bivšeg sjemeništa, koja se nalazi između crkve i Gimnazije fra Dominika Mandića, u rujnu će se obnavljati te će biti prenamijenjena u duhovno-kulturni centar.

”Velika knjižnica, spomen prostorija pobijenim hercegovačkim franjevcima, etnografski muzej, samo su neki od sadržaja kulturno-duhovnog centra, a više detalja o ovome znat će se u rujnu,” rekli su za Bljesak.info iz Franjevačkog samostana Široki Brijeg.

Specifičnost ovogodišnjih Devetnica

Vjernike će zasigurno razveseliti podatak da će devet euharistijskih slavlja predvoditi svećenici iz čak devet svećeničkih redova! Naime, svaku večer će misu predvoditi svećenik iz jednog svećenićkog reda te će u homiliji govoriti o svom pozivu, zašto su upravo izabrali baš taj red te će vjernike upoznati o općenitim specifičnostima tih redova.

Kako smo već naveli, bit će svećenici iz devet svećeničkih redova, a upravo ovim redoslijedom će predmoliti Devetnicu širokobriješkoj Gospi: benediktinci, karmelićani, konventualci, salezijanci, dominikanci, kapucini, franjevci trećoredci glagoljaši, isusovci te domaćini franjevci koji će predvoditi misno slavlje na Uočnicu blagdana Velike Gospe 14. kolovoza. Detaljan program Devetnica možete pogledati OVDJE.

Devetnica i blagdan Velike Gospe, u narodu zvan i ”Gospojina”, većini vjernika u Širokom Brijegu je najdraži dio u godini, a cijeli grad će slijedećih deset dana ”živjeti” za ovo.

Kopirati
Drag cursor here to close