Blidinje

Počela gradnja crkve na Risovcu

Kultura / Vjera | 30. 08. 2017. u 11:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je izgradnja crkve i popratnih pastoralnih prostorija na Risovcu.

Župa Sv. Ilije Proroka u Doljanima, koja je stradala i raseljena, počinje sve intenzivnije živjeti na Risovcu. Prema riječima fra Ivana Pervana župnika, postojeći sakralni prostori na Risovcu,crkvice i kapelice odavno ne pružaju dobre uvjete za okupljanje kršćanske zajednice na liturgijska slavlja i druge duhovno-pastoralne susrete.

Kad se k tome doda rastući priliv gostiju zahvaljujući razvoju sportsko- rekreacijskog turizma na Risovcu,moramo računati s činjenicom da stotine gostiju iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske vikendom postaju naši župljani u personalnom pogledu, navodi fra Pervan.

Risovac kao lokalitet izuzetno je pogodno mjesto na kojem se pomoću arhitekture može izreći potreba ozdravljujuće zahvale. Malo koji lokalitet na tako malom prostoru svjedoči tolike tragove ljudske patnje, borbe sa surovim vremenima i režimima, primjere čistoće, hrabrosti, čestitog rada, žrtve. Nova crkva bi objedinjavala zahvalu obližnjih stećaka,stare autohtone arhitekture, Divina groba, Stipića livade, parka prirode, tradicije "duhandžija"...

Ako uspijemo na Risovcu izgraditi crkvu kao znak, ona će poput neobično dobrog čovjeka usmjeravati pogled ka nebu, Bogu i činiti ljepotu odmora, rekreacije, športa, druženja povezanima s misterijem ljepote prirode i Boga, piše fra Ivan Pervan.

Kopirati
Drag cursor here to close